TwijfelMoeder interviewt: moeder (28) van drie kids

TwijfelMoeder interviewt is mijn nieuwe rubriek. Hierin leg ik allerlei vrouwen zes vragen voor. Anoniem, zodat ze eerlijk kunnen antwoorden. Deze keer een 28-jarige getrouwde fotografe. Ze heeft drie kinderen in de leeftijd van zeven, vier en bijna twee.

Altijd een kinderwens gehad?

“Ja. Ik heb als tiener ook heel veel opgepast op kindjes van buren, familie en vrienden.”

Ooit getwijfeld?
“Nee. Ik wilde ze het liefst zo vroeg mogelijk. Als ze dan wat ouder zijn, ben ik ook nog steeds jong en kan ik gaan genieten met volwassen kids. Wel heb ik stilgestaan bij dat het ook fout kon gaan. Na de tweede dacht ik wel ‘Ik heb twee gezonde kinderen, waarom zou de derde ook weer gezond zijn’ en ‘zou een zorgenkindje in ons leven erbij passen? Wil ik mijn andere kids dat aandoen?’. Gelukkig hebben we een gezonde dochter erbij gekregen.”

Is het moederschap wat je er van verwacht had?
“Het is natuurlijk moeilijk om je van te voren een beeld te vormen, maar het is wel wat ik er van verwacht had. Wat ik erg fijn vind aan kinderen dat ze zich heel gemakkelijk aanpassen aan alle situaties. Als ik zelf dacht.. ‘oh help, hoe moet ik dat gaan doen’ of ‘het is eigenlijk slaaptijd, zou ik ze wel kunnen meenemen’ kwam het altijd weer goed, omdat ze zo flexibel zijn.

Natuurlijk heb ik wel eens gedacht: ‘wat zou het makkelijk zijn zonder kids, gewoon doen waar je zelf zin in hebt, weggaan wanneer je wilt. En dat alles zonder ‘zorgen’. Met kinderen moet je toch al gauw een verhuiswagen inschakelen als je er op uit wil trekken. Maar ook daar word je als moeder na verloop van tijd veel makkelijker in. Zo nam ik bij de eerste een hele grote luiertas en extra tas met allerlei spullen mee. Nu prop ik twee luiers en een pak doekjes in m’n tas, en ik zie wel wat er gebeurd.”

Wat is er zo leuk aan kinderen?
“Ik vind het prachtig om te zien hoe kinderen zich ontwikkelen, groeien, en zelfs hoe bijdehand en grappig ze kunnen zijn. Ik vind het heel interessant om te zien hoe ze uitgroeien tot een volwassen persoon. Kinderen zijn zo puur, en staan zo naturel in het leven. Daar zouden veel volwassenen nog iets van kunnen leren. Door het krijgen van kinderen ben ik wel veel bewuster geworden. Ik ben meer gaan genieten van de ‘kleine dingen’ en het gezinsleven.”

Ooit spijt gehad?

“Nooit. Je weet van te voren dat er momenten zullen zijn dat je net niet bij dat ene leuke feestje kan zijn. Je weet ook dat kinderen altijd je aandacht willen, en dat je dus weinig vrijheid meer hebt. Maar ook daar zijn oplossingen voor. Opa’s en oma’s vinden het maar al te leuk om eens op te passen. En ook het buurmeisje van bijna zestien vindt het leuk om een centje bij te verdienen door met onze kids te spelen. Zo creëer je toch weer tijd voor jezelf. Als er dan toch eens een moment is, dat je niks kunt regelen, en je echt met je handen in je haar zit… Tja, dan kun je jezelf afvragen of het echt wel belangrijker is als je eigen kinderen.”

Wat wil je twijfelmoeders meegeven?
“Ik vind dat iedereen deze keus voor zichzelf moet maken. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom vrouwen twijfelen. Dat weet je zelf het beste. Mijn ervaring is dat je zo’n kleintje na de eerste dag echt niet meer kunt missen…”

Wil jij ook anoniem geïnterviewd worden, mail dan naar info@twijfelmoeder.nl. 
Het maakt niet uit of je moeder bent, bewust kinderloos, twijfelt of ongewenst kinderloos bent – ik wil een zo’n gevarieerd mogelijk geluid laten horen.

Twijfel jij over je kinderwens?

oktober 30, 2013 /