Jonge moeders lagere kans op borstkanker

Oncoloog Emiel Rutgers vertelt bij Knevel en Van den Brink dat de kans op borstkanker iets te maken heeft met het krijgen van kinderen. Jong moeder? Dat is mooi, want dan is de kans op deze verschrikkelijke ziekte veel lager.

“Als vrouwen eerder kinderen krijgen, neemt de kans op borstkanker met 30 procent af”, aldus de oncoloog. Dat is dus een flink percentage. Zo flink dat ik zelfs even denk ‘ai, nu loop ik dus meer kans’. Zal ik -als bij mij deze ziekte ooit wordt geconstateerd – spijt hebben dat ik niet (eerder) aan kinderen begonnen ben? Nee, dat denk ik niet. Als TwijfelMoeder weeg ik tenslotte de voors en tegens van een kindje keer op keer af.

Maar als jij en je partner er klaar voor zijn. Dan begrijp ik dat je niet langer wacht. Als je er over nadenkt is het dan zelfs slim. De grootste angst van een ouder is toch dat je je kind(eren) niet kunt zien opgroeien. Of dat je veel van die jaren mist, omdat je veel tijd in het ziekenhuis doorbrengt en doodmoe op bed ligt. Dat je afscheid van ze moet nemen, terwijl ze nog zo jong zijn.

Als de wens zo diep zit, dan snap ik dat je in het diepe springt. Ben je er nog niet uit? Natuurlijk kun je over deze cijfers dan iets lezen en zo een beter beeld vormen. Maar besef ook dat de keuze voor een kindje niet niets is. Die moet je volgens mij niet laten beïnvloeden door de angst voor borstkanker.

Twijfel jij over je kinderwens?

januari 8, 2014 /