Lezerspost
Lezerspost: Al die vragen waren erg pijnlijk

Als je op jonge leeftijd al weet dat je moeder wil worden, dan is het heel moeilijk als het niet lukt om zwanger te worden. Wat alle vragen dan met je doet, legt een lezeres uit in deze Lezerspost.

Het TwijfelMoeder-boek komt er aan! Volg de voortgang via DE TWIJFELMOEDER nieuwsbrief. Twijfel jij over je kinderwens: dan is er de besloten Facebook-groep Twijfel over Kinderwens.

Ik heb waardering dat je zo open bent over dit onderwerp en herken je punt dat het een taboe is. Toen mijn man en ik trouwden kregen we al vrij snel dezelfde vragen voorgeschoteld. Kwaad werd ik er van, hoe bekrompen sommige mensen reageren.

Al op heel jonge leeftijd wist ik dat ik graag moeder wilde worden. Helaas wilde het bij ons niet op de natuurlijke manier lukken om zwanger te worden en gingen we de medische molen in. De vragen bleven gesteld worden. Ik ben me er altijd bewust van geweest dat er stellen zijn die bewust kinderloos zijn en willen zijn. Én dat er steeds meer stellen zijn die niet makkelijker een kindje kunnen krijgen.

Mensen hebben een bord voor hun kop bij het stellen van zulke vragen. Het erge is dat je altijd het gevoel hebt je te moeten verantwoorden. In ons geval waren die vragen heel erg pijnlijk, omdat we er elke keer mee geconfronteerd werden dat we zware jaren achter de rug hebben. Inmiddels hebben we een gezonde dochter van vijftien maanden en nu ben ik bang voor de volgende vraag: “Wanneer komt de tweede?”

Ik heb een vriendin die niet meer twijfelt, maar al lang geleden de keuze gemaakt heeft geen kinderen te willen. Kan alleen maar zeggen dat ik daar enorm veel respect voor heb als je die keuze bewust maakt. Kinderen neem je niet zomaar (omdat veel mensen vinden dat het erbij hoort), je mag blij zijn als het je gegeven is om kinderen te krijgen. Als je geen kinderen wil dan is dat net als het wel willen krijgen van kinderen net zo’n bewuste keuze. Volg je eigen gevoel en ga je niet verantwoorden bij die bekrompen mensen. Het is jullie leven en je deelt het in zoals je dat zelf wil, niet zoals veel mensen het vinden horen.

Baby algemeen
TwijfelMoeder
TwijfelMoeder is in 2013 ontstaan, omdat ik (Patricia de Ryck - 1984 - ondernemer en journalist) twijfelde over mijn kinderwens. Wel of geen kinderen - het leverde heel wat vooroordelen en discussies op. Ik heb in middels mijn keuze gemaakt en ben in maart 2017 bevallen van ons eerste kindje, maar het onderwerp is nog steeds relevant. Je leest hier mijn column, lezerspost en allerhande nieuwtjes. Kortom: TwijfelMoeder is een gevarieerde site voor iedereen.
1 comment
  • Patricia de Ryck
    feb 11, 2014 (09:07)

    Deze dame wist al op jonge leeftijd dat ze moeder wilde worden, maar het wilde op de natuurlijke manier niet lukken. Inmiddels heeft ze een gezonde dochter, maar ze is bang voor vragen als 'Wanneer komt de tweede'.

Leave a Comment

Name*
Email*
Website

%d bloggers liken dit: