Dagelijks 39.000 kindbruidjes ter wereld…

Ieder jaar trouwen naar schatting wereldwijd meer dan 14 miljoen meisjes onder de 18 jaar. Dat zijn bijna 39.000 kindbruidjes per dag. Een kindhuwelijk schendt een groot aantal rechten zoals opgenomen in het Internationale Verdrag voor de Rechten van het Kind dat door bijna alle landen van de Verenigde Naties (behalve de Verenigde Staten en Somalië) is ondertekend.

Als de statistieken zich voortzetten zal in 2020 blijken dat er tussen 2011 en 2020 140 miljoen kindhuwelijken voltrokken zijn. 50 miljoen meisjes zullen daarbij jonger zijn dan 15 jaar. Dit blijkt uit het KidsRights Report ‘Innocence Lost’ – een onderzoeksoverzicht over kindhuwelijken wereldwijd, en in Malawi in het bijzonder. ‘Innocence Lost’ is het vijfde rapport uit een zesdelige serie over verborgen schendingen van kinderrechten, samengesteld door de Stichting KidsRights in samenwerking met de Universiteit Leiden.

Wereldwijd sterven ieder jaar 70.000 meisjes onder de 19 jaar tijdens de zwangerschap of tijdens de bevalling. Kinderen van moeders die jonger zijn dan 18 hebben 60% meer kans om in hun eerste levensjaar te overlijden.

Ellen Vroonhof, programmamanager bij KidsRights en verantwoordelijk voor de KidsRights reports: “Kindhuwelijken komen het meest voor in West-Afrika, Zuid- Azië, Noord-Afrika/Midden-Oosten en Latijns-Amerika. Vooral meisjes uit arme gezinnen, die weinig scholing hebben gehad en op het platteland leven, lopen meer risico voor hun 18e uitgehuwelijkt te worden. Meisjes die uitgehuwelijkt worden gaan vrijwel niet naar school. En zolang 18 jaar niet wordt gehandhaafd als de enige wettelijke minimum huwelijksleeftijd, houden we gerelateerde problemen zoals moeder- en zuigelingensterfte, seksueel overdraagbare infecties, huiselijk geweld en armoede in stand.”

In Malawi is de wettelijke huwelijksleeftijd 18 jaar, maar met toestemming van de ouders mogen meisjes al vanaf hun 15e jaar trouwen. Jonger dan 15 is strafbaar, maar komt toch voor omdat het niet als “een misdaad gezien wordt”, aldus Vroonhof.

Van de 20 landen met het hoogste aantal kindhuwelijken staat Malawi op de achtste plaats: 50% van de meisjes in Malawi trouwt voordat zij 18 jaar zijn. Sommigen zijn zelfs pas 12 jaar oud. Slechts 5% van de meisjes in Malawi maakt de middelbare school af.

Malawi heeft een van de hoogste moedersterftecijfers ter wereld: 1 op de 36 zwangere vrouwen in sterft tijdens de bevalling of als gevolg van complicaties bij de zwangerschap.

Twijfel jij over je kinderwens?

mei 15, 2014 /