Trouwen: voor of na je aan kinderen begint?

Trouwen: voor of na je aan kinderen begint? Het is een keuze waar stellen soms bij stil staan… Ze kunnen voor- en nadelen opnoemen bij het maken van die keuze. Maar ik zou toch nog eens bij die overwegingen stil staan. Tenslotte weet je nooit zeker of het krijgen van kinderen jullie ook gegund is. Wat gedachten op een rijtje, zodat jullie tot een keuze op dit vlak kunnen komen. 

(Ontbrekende) kinderwens

In mijn geval was de kinderwens zelf al een dingetje in de aanloop naar ons huwelijk. Toen mijn lief zijn aanzoek deed, wilde hij namelijk wel weten hoe ik eigenlijk ‘in de wedstrijd’ stond. Wilde ik wel of geen kinderen. Op het moment van de verloving kon ik ‘m nog geen antwoord geven; ik twijfelde er zelf over. Maar ik heb destijds wel aangegeven dat ik echt op zoek ging naar het antwoord. Juist, omdat dat voor hem heel belangrijk was. Weet je dat van elkaar? Of is er wat de kinderwens betreft nog niet echt een échte beslissing genomen? Je wil elkaar tenslotte ook niet aan het lijntje houden.

Je kinderen bij je huwelijk

Stel dat jullie beide een kinderwens hebben en willen trouwen, dan begin je natuurlijk te fantaseren over hoe dat eruit kan zien. Als je al kinderen hebt en je trouwt, dan kan je zoon of dochter misschien wel de ringen aangeven. Dan heb je prachtige trouwfoto’s waar jullie hele gezin op staat. Je deelt dan een unieke gebeurtenis met elkaar. 

Latere leeftijd?

Anderzijds: voordat ze dat besef echt hebben, dan moeten ze natuurlijk ook alweer iets ouder zijn (dan kunnen andere belangrijke personen, zoals je vader en/of moeder je al ontvallen zijn). Je kunt er dan aan denken om te trouwen op een moment dat bijzonder is, bijvoorbeeld als jullie 12,5 of 25 jaar samen zijn. In dat laatste geval kun je misschien je zoon of dochter ook al mee laten beslissen als je bijvoorbeeld qua kleding kiest voor een trouwpak op maat laten maken door LUTZ.

Kinderwens & trouwen

Maar hoe mooi dat natuurlijk allemaal is. Hoe schattig die foto’s ook zijn met die kleine ringendrager. Het kan ook een verdrietige situatie worden. Als jullie beslissen om pas te trouwen nadat je aan kinderen begint en het lukt niet; hoelang wacht je dan? Hoe sta je er in als je de medische molen in gaat en het is je misschien niet gegund. Is dan die niet vervulde kinderwens en jullie trouwen niet te veel met elkaar verbonden? In dat geval zal een verandering van mindset noodzakelijk zijn. Al kan ik me dan ook heel goed voorstellen dat een huwelijk in zo’n situatie ook staat als een bekroning van hoe je samen zo’n moeilijke situatie hebt doorstaan. Of hoe je elkaar nog steeds blijft vinden, terwijl het leven de nodige uitdagingen op je pad brengt. 

Jullie overwegingen

Kortom: het zijn jullie overwegingen. Die kun je baseren op een gevoel, maar je kunt natuurlijk ook naar het financiële plaatje kijken. Misschien wil je juist eerst kinderen, zodat je weet hoeveel je daarna überhaupt nog kan sparen voor een huwelijk. Blijf daarover goed met elkaar in gesprek. Goed communiceren is zo belangrijk in je relatie.

Foto: Pexels – /foto/bruid-zetten-een-ring-op-de-hand-van-de-bruidegom-35981/ – pexels-deesha-chandra-4156-35981.jpg

Twijfel jij over je kinderwens?

juli 8, 2024 /