Moedersterfte in westerse landen stijgt

Natuurlijk goed nieuws dat Nederland op de vijfde plek staat van veiligste landen voor moeders, maar toch is er ook reden om kritisch te blijven kijken naar moedersterfte in westerse landen. Over het algemeen stijgt deze juist. De Verenigde Staten staat zelfs op de 31e plek.

Welvaartsziekten als een hoge bloeddruk, diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten komen in westerse landen natuurlijk veel voor. Daarnaast stijgt de leeftijd waarop vrouwen moeder worden en er worden steeds meer meerlingen geboren als gevolg van vruchtbaarheidsbehandelingen. Ook worden steeds vaker keizersnedes toegepast. Zwangerschapsvergiftiging is de belangrijkste oorzaak van moedersterfte in Europa.

In Nederland is de moedersterfte sinds 2000 drastisch gedaald. Stierf veertien jaar geleden nog 1 op de 4400 moeders. Nu is dat 1 op 10.500. Dat is dus een daling van 58 procent, zo blijkt uit de cijfers van Save the Children.


Twijfel jij over je kinderwens?

Lees dan mijn boek De twijfelmoeder en praat mee in de besloten Facebook-groep Twijfel over kinderwens.

Twijfelmoeder steunen?

Twijfelmoeder ontvangt een kleine commissie als je koopt bij Bol.comWehkampAlbert HeijnCoolblue of Amazon (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en Video Channels). Twijfelmoeder ontvangt een kleine commissie.

 

mei 6, 2014 /