Seksueel misbruik zorgt voor twijfels over kinderwens

Charlotte werd als kind misbruikt. Hierdoor wist ze al heel vroeg dat ze geen kinderen wilde. Toch veranderde dat gevoel in de loop der jaren. Helaas heeft ze nooit van het moederschap mogen genieten. Chantal Bolleman heeft voor TwijfelMoeder met Charlotte gesproken.

Waarom wilde je geen kinderen?
‘Dat ontwikkelde zich toen ik een jaar of twaalf was. Mijn moeder was een beetje apart. Ze was een heel ontevreden vrouw; iemand die haar hart niet kon volgen en alles deed voor anderen. Zij was niet echt een voorbeeld voor mij. Wat er ook mee te maken had, is dat ik als kind seksueel misbruikt ben. Ik had er een heel plastisch bij; er glijdt een kind door je benen heen. Dat vond ik zo beangstigend. Dat zei ik als kind ook altijd: “Er zal nooit een kind door mijn benen glijden.” De associatie die ik daarmee had, was dat ik gewoon heel erg veel pijn had en dat is verbonden met het seksueel misbruik.’

Was het misbruik de voornaamste reden?
‘Ja, dat speelde zeker mee. Ik kwam uit een gezin waar geen duidelijke grenzen werden gesteld. Het was voor mij dan ook duidelijk dat ik een ander kind deze veilige basis niet kon geven. Die grenzen waren nodig, en vooral als ik iemand niet vertrouw dan laat ik diegene niet bij mijn kind. Mijn moeder deed dit wel. Ze vertrouwde hem niet, maar liet hem toch bij haar kind. Ze kon niet goed voor zichzelf zorgen en daarom ook niet voor mij. Datzelfde systeem zat er bij mij ook in.’

Toch ging je twijfelen
‘Het zat niet in mijn systeem dat ik een gezin met kinderen zou krijgen. Maar toen kreeg ik een partner die wel zo’n toekomst voor zich zag. Hij zag het heel harmonieus voor zich. Zo van dan gaan we met z’n allen pannenkoeken eten aan de keukentafel, echt als een gezinnetje. Ik ben toen in huilen uitgebarsten toen hij mij dat vertelde, want daardoor werd ik geconfronteerd met mijn eigen negatieve denkbeelden over het gezinsleven. Als ik dacht aan een gezin met kinderen dan dacht ik aan ruzie, onveiligheid, spanningen en een onprettige situatie. Ik wist dat hij graag kinderen wilde en wilde met hem samen blijven. Daarom heb ik onderzocht waarom ik geen kinderen wilde. Ik ben toen een lang traject ingegaan waarin ik verschillende cursussen en trainingen volgde.’

Werkte dat soort cursussen voor jou?
‘Het heeft me absoluut geholpen. Ik kon daadwerkelijk ruimte vinden voor een kindje. Tijdens een spirituele reis naar Stonehenge in Engeland, waar vlakbij een energieplek zit, voelde ik dat ik de aarde in werd getrokken en dat ik echt in de baarmoeder van de aarde zat.’

Was dit voor jou de omslag?
‘Nou, we waren toen al twee jaar bezig maar het lukte niet. Ik had al wel vaak het gevoel dat er een kindje bij mij was, maar dat duurde vaak maar een paar weken. Deze keer, toen ik zo naar de aarde getrokken werd, was het langer. Toen ik weer thuis kwam, was ik binnen een week zwanger. Dat kindje bleef zitten, maar uiteindelijk had ik veel bloedingen tijdens de zwangerschap dat mijn baarmoeder het af heeft laten weten. Ik had daarna meteen zoiets van we gaan door. Nog een keer zwanger worden, het was voor mij helemaal duidelijk dat ik het toch nog wilde proberen. Helaas mocht het niet zo zijn.’

Je huidige partner wil geen kinderen, doet dat pijn?
‘Ja, het is zeker pijnlijk. Met mijn vorige partner ging het uit, omdat hij vond dat ik niks voor elkaar kreeg. Zelfs niet zwanger worden. Hij zag het niet meer zitten en ik zat nog steeds in dat standje van: ‘ik moet een kind krijgen’. Er was nog maar zo weinig ruimte voor andere dingen dat ik werd geleefd. Toen ik mijn huidige partner leerde kennen heb ik hem meteen onder druk gezet en gevraagd wat hij wilde. Hij heeft er toen drie maanden over nagedacht en zei uiteindelijk dat hij het niet wilde. Ik wilde er toen ook over nadenken maar binnen 24 uur was het voor mij duidelijk. Ik ging door met de relatie. Natuurlijk heb ik verdriet dat mijn kindje er niet is, maar ik heb geen verlangen meer naar een ander kind.’

Charlotte zet zich in voor stichting Revief. Deze stichting probeert een veilige ruimte te creëren voor mensen die in hun jeugd seksueel misbruikt zijn. Om lotgenoten vanuit die veilige bedding alsnog de ruimte te geven om stappen te zetten naar groei, ontwikkeling en heling.

Tekst: Chantal Bolleman.

Twijfel jij over je kinderwens?

juni 27, 2014 /