Zet je kinderwens door als je weet dat je partner doodgaat?

Lideweij Bosman verliet haar ongeneeslijke zieke partner Sander. Ze heeft daarover het boek ‘Naupaka‘ geschreven. Een boek waar al heel veel over gezegd en geschreven is, maar ik vroeg me toch af of ze ook een kinderwens hadden. Ik vroeg het Lideweij en ze gaf aan dat ze daar een stuk over heeft geschreven. Bij deze het fragment.

naupaka_lideweijbosman_ivf“Vier jaar later zit ik op dezelfde afdeling en staar zenuwachtig naar het rolletje buikvet in mijn linkerhand en de spuit met scherpe naald in de andere. Zal ik het wel of niet doen? Ik krijg les in het spuiten van hormonen ter voorbereiding op een ivf-behandeling, want ondanks alles besluiten we toch voor een baby te gaan.

Iets wat nog behoorlijk wat voeten in de aarde heeft. Zo moesten we voor een commissie van maatschappelijk werkers en psychologen onze kinderwens verdedigen. ‘Kunnen jullie het wel aan? Een kindje krijgen in deze onzekere situatie?’
stelden ze ons de vraag. ‘Ja, natuurlijk,’ zei Sander met flinke overtuigingskracht. ‘Juist door het ziekteproces vormen we een heel hecht team.’ Een week later kregen we groen licht.

‘Je voelt er niets van, hoor,’ stelt een verpleegkundige van midden twintig me gerust. Hij heeft kort, blond, stekelig haar en zijn bovenarmen en billen zijn mollig. Aan de ronde tafel zitten nog drie andere vrouwen, allen geflankeerd door hun partner. Een van de mannen, breed postuur en een tribal tatoeage op zijn linker onderarm, wendt zijn hoofd af zodra zijn brunette in een vlotte beweging de naald in haar buik drukt. Watje.

Ondertussen zit ik moederziel alleen aan de tafel en realiseer me dat de kans dat Sander overlijdt (92%) groter is dan het krijgen van een kind (25%). Hoewel we het ‘worstcasescenario’ talloze keren hebben doorgenomen en ik me sterkte met de gedachte dat vrienden en familie ons zouden bijstaan als Sander zou wegvallen, slaan de twijfels nu hard toe. Houd ik niet te krampachtig vast aan een toekomstplaatje dat niet voor ons is weggelegd?

Ik leg de spuit terug op het dienblad voor me. Nee, ik kan niet in een bedding van angst en onzekerheid nieuw leven creëren. Ik sta op, pak mijn jas van de kapstok en loop in snelle pas naar de uitgang.”

Twijfel jij over je kinderwens?

juni 20, 2014 /