Gewicht tijdens kinderjaren bepalend voor gewicht later

Snelle gewichtstoename tijdens de kinder- en tienerjaren verhoogt de kans op overgewicht op volwassen leeftijd. Dat blijkt uit nieuw onderzoek gefinancierd door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Experts benadrukken dat de preventie van overgewicht al op vroege leeftijd moet beginnen; overgewicht is namelijk na roken de belangrijkste risicofactor voor kanker.

Het onderzoek was gericht op drie belangrijke ontwikkelingsfasen van kind naar volwassene: de eerste levensjaren (0-2 jaar), de kindertijd (3-8 jaar) en de pubertijd (9-15 jaar). De onderzoekers hebben gekeken naar mogelijke verbanden tussen gewichtstoename tijdens deze drie fasen en het gewicht op volwassen leeftijd (18-25 jaar). Uit hun analyses blijkt dat er met name een sterk verband is tussen gewichtstoename tijdens de kindertijd en de pubertijd en de hoeveelheid vetmassa op volwassen leeftijd. De deelnemers aan het onderzoek die de snelste gewichtstoename hadden tijdens de kindertijd en de pubertijd hadden namelijk later als volwassenen vaker een grotere vetmassa.

Onderzoekers van onder andere de Universiteit van Bonn in Duitsland, onder leiding van Dr. Anette Buyken, hebben gegevens geanalyseerd uit de DONALD-studie. Deze studie is een langlopend onderzoeksproject waarin sinds 1985 deelnemers worden gevolgd vanaf hun eerste levensjaren tot hun volwassenheid. In de DONALD-studie wordt uitgebreide informatie over de voeding, groei en ontwikkeling van de deelnemers gemeten en bijgehouden.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds benadrukt het belang van een gezond gewicht ter preventie van kanker op latere leeftijd. Overgewicht verhoogt namelijk het risico op darm-, slokdarm-, alvleesklier-, nier-, baarmoeder-, borst- (bij vrouwen na de menopauze), galblaas-, en eierstokkanker.

De onderzoeksresultaten maken het belang van een gezonde leefstijl vanaf een vroege leeftijd duidelijk. Hoe eerder kinderen een gezonde leefstijl aanleren, hoe beter. Dat is niet alleen belangrijk voor de gezondheid tijdens de kinderjaren, maar ook op latere leeftijd. Ouders spelen hierbij een belangrijke rol. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds heeft voor jonge kinderen en hun ouders een speciaal voorlichtingsprogramma ontwikkeld: Top Fit Kids. Op de website www.topfitkids.nl kunnen kinderen op een speelse wijze leren over gezonde voeding en een actieve leefstijl.

Jessica Meijs, coördinator van het voorlichtingsprogramma Top Fit Kids: “Het nieuwe onderzoek bevestigt eerdere bevindingen over een verband tussen overgewicht tijdens de vroege levensjaren en overgewicht op volwassen leeftijd. Dit onderzoek geeft daarnaast meer inzicht in de groeifasen die een belangrijkere rol kunnen spelen. Dit is belangrijke informatie voor beleid, voorlichtings- en interventieprogramma’s. Een gezond gewicht bereiken en behouden is een belangrijke maatregel voor de preventie van kanker en veel andere ziekten op latere leeftijd. Gezonde kinderen hebben een grotere kans om op te groeien tot gezonde volwassenen.”

Twijfel jij over je kinderwens?

augustus 19, 2014 /