Actueel
Natuurlijke keizersnede; zie kind geboren worden

In steeds meer ziekenhuizen is het mogelijk om voor de natuurlijke keizersnede te kiezen. Bij de ‘nieuwe’ keizersnede kunnen ouders hun kind geboren zien worden en krijgt de moeder direct haar baby op de borst gelegd.
 
De nieuwe keizersnede, ook wel ‘natuurlijke’ of ‘zachte’ keizersnede genoemd,  kent een aantal duidelijke verschillen ten opzichte van de reguliere keizersnede. In het Jeroen Bosch Ziekenhuis is dit sinds 1 juni mogelijk. Gynaecoloog Jacques Dirken is blij met de nieuwe werkwijze, zo meldt hij in het persbericht van dit ziekenhuis

Het TwijfelMoeder-boek komt er aan! Volg de voortgang via DE TWIJFELMOEDER nieuwsbrief. Twijfel jij over je kinderwens: dan is er de besloten Facebook-groep Twijfel over Kinderwens.

“Een bevalling is een uniek moment voor ouders en met de nieuwe keizersnede wordt zoveel mogelijk een normale bevalling nagebootst. Ons uitgangspunt is dat ouders meer bij de bevalling worden betrokken en dat moeder en kind na de geboorte niet worden gescheiden. Doordat er een venster in het operatielaken zit, kunnen de ouders hun kind nu ook geboren zien worden.”
 
De gynaecoloog begeleidt het kind langzaam uit de baarmoeder zodat de longen van de baby zich goed kunnen ontplooien. Net als bij een gewone bevalling beoordeelt de gynaecoloog of het kind meteen bij de moeder op de borst gelegd kan worden. Dirken geeft aan: ”Dit vroege eerste contact is een prettige ervaring en is bevorderlijk voor de moeder-kindhechting en het op gang komen van de borstvoeding.” De kinderarts staat standby ,maar onderzoekt het kind – als alles goed verloopt – pas in een later stadium. De baby kan tijdens het afronden van de operatie gewoon bij de moeder op de borst blijven liggen.

Klik hier voor een lijst waar de natuurlijke of nieuwe keizersnede mogelijk is.

Baby algemeen
TwijfelMoeder
TwijfelMoeder is in 2013 ontstaan, omdat ik (Patricia de Ryck - 1984 - ondernemer en journalist) twijfelde over mijn kinderwens. Wel of geen kinderen - het leverde heel wat vooroordelen en discussies op. Ik heb in middels mijn keuze gemaakt en ben in maart 2017 bevallen van ons eerste kindje, maar het onderwerp is nog steeds relevant. Je leest hier mijn column, lezerspost en allerhande nieuwtjes. Kortom: TwijfelMoeder is een gevarieerde site voor iedereen.

Leave a Comment

Name*
Email*
Website

%d bloggers liken dit: