Pano over Endometriose: oplossing als het ‘piemelprobleem’ was?

Wist je dat minstens één op de tien vrouwen in België lijdt aan endometriose? Wereldwijd hebben naar schatting 190 miljoen vrouwen deze chronische gynaecologische aandoening. En toch weten we er weinig over… Zo blijft ook de oplossing of een gepaste behandeling uit. Het Vlaamse journalistieke tv-programma Pano onderzoekt waarom deze aandoening onder de radar blijft. Vanavond – dinsdag 27 februari – om 21.30 uur op VRT1 en VRT MAX.

NIEUW: Je mag je weer aankleden – alles over endometriose van Maartje van Hoek.

Pano Diagnose: Endometriose

“Pijn, een struggle, uitputtend, messteken in je buik.” Minstens 1 op de 10 vrouwen in België lijdt aan de chronische gynaecologische aandoening endometriose. En toch is er bitter weinig geweten. Een diagnose laat jaren op zich wachten, de oorzaak is onbekend en dus blijven een gepaste behandeling en zicht op geneeskansen ook uit. Pano onderzoekt hoe het komt dat endometriose al zo lang onder de radar blijft.Volgens experts werd de research onvoldoende gedaan omdat het niet nodig werd geacht.

Endometriose: oplossing als het ‘piemelprobleem’ was

Carla Tomassetti, gynaecologe aan de KU Leuven, is er uitgesproken over. “Als het een piemelprobleem was, dan was het misschien al opgelost.” Wist je dat de klachten waar vrouwen mee kampen zelfs lange tijd niet werden aangezien als gezondheidsklachten. “Ze maakten gewoon deel uit van de zwakte van de vrouw”, horen we in de Pano reportage over endometriose.

Droom van dag zonder pijn

Wereldwijd lijden naar schatting 190 miljoen vrouwen aan endometriose. Zoals Wendy. Ze heeft al meer dan 20 operaties achter de rug en antwoordt op de vraag: “Waar droom je nog van?” “Eén dag zonder pijn, gewoon eens één dag zonder pijn.” Débora Votquenne en Doruntina Islamaj maakten zo een indrukwekkende reportage voor Pano. Eindredactie door Sara Van Boxstael en Pascal Seynhaeve.

Pano Endometriose gemist

De Pano reportage Diagnose: Endometriose gemist? Je ziet ‘m dinsdag 27 februari om 21.30 uur op VRT1 (ook in Nederland in het zenderpakket van tv-aanbieders). Of je kijkt ‘m terug via VRT MAX. vanuit België gaat dat eenvoudig. Vanuit Nederland en andere landen is het ook mogelijk, maar moet je even gebruik maken van een VPN Verbinding, die je op België zet. De complete uitleg lees je op VlaamsKijken in het artikel Vlaamse tv: VRT MAX, GoPlay, VTM Go, Streamz kijken Nederland.

Vrouwengenees(on)kunde

Ook eerder waren er al interessante reportages te zien. In 2020 kon je bij VTM Telefacts kijken naar de reportage Taboe in de buik. Deze staat nog steeds op VTM GO. Maar ik denk ook aan de aflevering van Pointer januari 2022. Vrouwengenees(on)kunde is nog steeds terug te kijken bij NPO Start. Voor Vlamingen die willen kijken, dan gebruik je een VPN Verbinding die je op Nederland zet. Lees hier de uitleg: Nederlandse tv: NPO Start, Kijk.nl en Videoland kijken uit België.

Kan leiden tot onvruchtbaarheid

De Pointer reportage wordt zo omschreven: “Vrouwen die last hebben van endometriose lopen daar vaak jaren mee rond. Het stellen van de diagnose duurt gemiddeld ruim zeven jaar. En dat terwijl één op de tien vrouwen last heeft van deze aandoening. Veel vrouwen denken dat de heftige pijnklachten bij de menstruatie horen, maar ook artsen zien deze vrouwenziekte regelmatig over het hoofd. Met alle gevolgen van dien. Endometriose kan namelijk leiden tot onvruchtbaarheid. En ook maatschappelijk zorgt deze ziekte voor veel schade vanwege uitval in het arbeidsproces.”

Meer over endometriose

Natuurlijk heb ik ook nog een aantal leestips voor je (met je aankoop via deze affiliate links support je direct Twijfelmoeder; en het kost je niets extra’s.)

  • Je mag je weer aankleden – alles over endometriose van Maartje van Hoek verschijnt op 1 maart 2024. Je kunt ‘m nu direct bestellen, zodat je ‘m ook echt meteen in huis hebt.
  • Endo enzo – een grappige en persoonlijke zoektocht: hoe leef je je beste leven als je endometriose hebt van Lotte Petersen verscheen begin van dit jaar.
  • Endometriose herkennen en behandelen – de tikkende tijdbom in je buik bracht Prof. Dr. Jasper Verguts een paar jaar geleden uit.

Of bezoek de website https://www.endometriose.nl (ik schreef er zelf in het begin van Twijfelmoeder alleen maar kort over: Landelijke Endometriose Dag)

Foto: VRT – Dr. Carla Tomassetti (KU Leuven)

Twijfel jij over je kinderwens?

februari 27, 2024 /