Wat zou jij doen als je ontdekt dat je kindje het syndroom van Down heeft?

Wat zou jij doen als je via NIPT (Niet Invasieve Prenetale Test) ontdekt dat je kindje het syndroom van Down heeft? Die vraag stond centraal in het interview dat Mattie & Wietze vanochtend hadden met Barry Atsma. Hij zou als vader van twee gezonde meiden, maar ook als broer van een man met het Downsyndroom, kiezen voor abortus. Wat lijkt me dat een moeilijke keuze.

Nu herken ik mezelf in de woorden van Barry. Hij is ervaringsdeskundige. Weet hoe het is om op te groeien in een gezin met een kind met het syndroom van Down. Zelf zie ik in mijn omgeving dat dat echt geen gemakkelijke opgave is. Als ouder wil je bijvoorbeeld dat je kind het liefst zo lang mogelijk bij je thuis blijf wonen, maar wat als dit een zware wissel trekt op je gezin. Wat als je als ouder de zorgtaken niet meer voor je rekening kunt nemen?

Maar wat als eindelijk die lang gekoesterde kinderwens in vervulling gaat. Misschien hebben jullie er wel jaren op moeten wachten. Wat doe je dan? Besluit je dan om zo’n test sowieso niet te doen? Of kies je er heel bewust voor om dit kind een prachtig leven te geven? Want wat ik zie in mijn omgeving is dat deze ouders – ondanks alles – echt ontzettend veel van hun kinderen houden.

Wat zou jij doen?
[poll id=”5″]

Twijfel jij over je kinderwens?

augustus 4, 2014 /