Column
Wat zou jij doen als je ontdekt dat je kindje het syndroom van Down heeft?

Wat zou jij doen als je via NIPT (Niet Invasieve Prenetale Test) ontdekt dat je kindje het syndroom van Down heeft? Die vraag stond centraal in het interview dat Mattie & Wietze vanochtend hadden met Barry Atsma. Hij zou als vader van twee gezonde meiden, maar ook als broer van een man met het Downsyndroom, kiezen voor abortus. Wat lijkt me dat een moeilijke keuze.

Het TwijfelMoeder-boek komt er aan! Volg de voortgang via DE TWIJFELMOEDER nieuwsbrief. Twijfel jij over je kinderwens: dan is er de besloten Facebook-groep Twijfel over Kinderwens.

Nu herken ik mezelf in de woorden van Barry. Hij is ervaringsdeskundige. Weet hoe het is om op te groeien in een gezin met een kind met het syndroom van Down. Zelf zie ik in mijn omgeving dat dat echt geen gemakkelijke opgave is. Als ouder wil je bijvoorbeeld dat je kind het liefst zo lang mogelijk bij je thuis blijf wonen, maar wat als dit een zware wissel trekt op je gezin. Wat als je als ouder de zorgtaken niet meer voor je rekening kunt nemen?

Maar wat als eindelijk die lang gekoesterde kinderwens in vervulling gaat. Misschien hebben jullie er wel jaren op moeten wachten. Wat doe je dan? Besluit je dan om zo’n test sowieso niet te doen? Of kies je er heel bewust voor om dit kind een prachtig leven te geven? Want wat ik zie in mijn omgeving is dat deze ouders – ondanks alles – echt ontzettend veel van hun kinderen houden.

Wat zou jij doen?
[poll id=”5″]

Baby algemeen
TwijfelMoeder
TwijfelMoeder is in 2013 ontstaan, omdat ik (Patricia de Ryck - 1984 - ondernemer en journalist) twijfelde over mijn kinderwens. Wel of geen kinderen - het leverde heel wat vooroordelen en discussies op. Ik heb in middels mijn keuze gemaakt en ben in maart 2017 bevallen van ons eerste kindje, maar het onderwerp is nog steeds relevant. Je leest hier mijn column, lezerspost en allerhande nieuwtjes. Kortom: TwijfelMoeder is een gevarieerde site voor iedereen.
3 comments
 • Alle TwijfelMoeder-columns op een rijtje
  dec 07, 2016 (12:17)

  […] aan gedachten in mijn hoofd 15 juli 2014 – Ben je er al uit? #4d14 4 augustus 2014 – Wat zou jij doen als je ontdekt dat je kindje het syndroom van Down heeft? 5 augustus 2014 – Downsyndroom en keuze voor sterilisatie 6 augustus 2014 – I Didn’t […]

 • Patricia de Ryck
  aug 04, 2014 (19:07)

  Bedankt voor je reactie Evelien Bruns-Dhondt. Goed dat jij het wel aangeeft. Ik ga me er in verdiepen en kijken hoe ik daar op de site ook goed over kan informeren. Want het lijkt mij inderdaad niet de bedoeling dat zo'n test oppervlakkigheid en ongeïnformeerde beslissingen tot gevolg heeft.

 • Evelien
  aug 04, 2014 (17:27)

  Walgelijk dat de discussie altijd over down gaat. Dit is een relatief onschuldige handicap. Ik weet waar ik het over heb, mijn zus heeft down. Er zijn zoveel ergere chromosoom afwijkingen met zeer ernstige gevolgen, maar daar hoor je niemand over. Als je je dan wil laten testen doe het dan op een handicap die ook echt de levenskwaliteit van je kind zou aantasten. Het toegankelijk maken van deze test op down stimuleert alleen oppervlakkigheid en ongeinformeerde beslissingen.

Leave a Comment

Name*
Email*
Website

%d bloggers liken dit: