Lezerspost
Bewust ongewild kinderloos

Overal om mijn heen zie ik het; perfecte gezinnen. Ik word ermee doodgegooid op Facebook. Eerst de zwangerschap, dan nog net geen té grafische foto’s van bevallingen, en daarna de oh-kijk-eens-hoe-leuk-het-groeit-en-wat-lijkt-het-op de-moeder/vader foto’s. Ik doe het ook…”, schrijft J.S. van Ake in een lezersreactie.

Het TwijfelMoeder-boek komt er aan! Volg de voortgang via DE TWIJFELMOEDER nieuwsbrief. Twijfel jij over je kinderwens: dan is er de besloten Facebook-groep Twijfel over Kinderwens.

“Ik doe het ook. Van mijn katten. De nieuwe pup. En de twee konijnen. Ik vind dat ik een heel rijk gezin heb. De maatschappij niet. In de ogen van de maatschappij ben ik extreem zielig. Want ik ben ál 30, en heb geen kinderen. Hoezo geen kinderen? Ik heb er vijf! Nee, maar ik heb geen échte kinderen. Wel G*dvr#^dmm+&%.
Ik heb namelijk besloten om die zo felbegeerde échte kinderen niet te nemen. Samen met mijn partner (ik heb blijkbaar al het geluk dat ik die heb gescoord) heb ik deze keuze gemaakt. Wij hebben de zelfkennis dat wij een kind niet kunnen bieden wat het nodig heeft. Hier hebben wij jarenlang, eerst zelf en daarna samen over nagedacht. En we willen heel graag kinderen, maar het zit er niet in. En dat vinden wij zo enorm pijnlijk. En mogen wij daar dan om rouwen? Nee. Want het is onze keuze. En als je iets kiest, sta je er achter.

En onze omgeving vind het niet eens een keuze. Die heeft een mening. Volgens hun is het een periode waar we doorheengaan. Een fase waar we wel weer uitkomen. Net nooit, nooit! Als eenmaal de eierstokken gaan rammelen, dan… Nou, omgeving, ze stuiteren ongeveer de keel uit. Maar het gaat niet gebeuren. Maar we zouden zulke goede ouders zijn, kijk maar hoe we met de dieren omgaan! Seriously?

Als al die mensen met een mening zo goed weten hoe geweldig het leven met kinderen is, waarom zijn er dan zoveel kinderen waar geen aandacht voor is, geen tijd, geen geld en zelfs geen ouders? Omdat er zoveel mensen zijn die een kind nemen omdat het erbij hoort. Het is een fase in het leven waar ze zijn aanbeland. Mensen die er niet zo hard over nadenken of het wel zo een goed idee is. Mensen die net zo gemakkelijk kinderen kunnen krijgen, dat ze maar hoeven te niezen en ze poepen er al weer een uit.

En vervolgens zijn er ook heel veel problemen met kinderen. Er bestaan programma’s waarin ouders hulp kunnen zoeken omdat ze niet weten hoe ze met hun eigen kinderen om moeten gaan. Kinderen die depressief raken, slaan, huilen, terug keren in infantiliteit en bedplassen. Omdat ouders ze genomen hebben. En vervolgens niet weten wat ze ermee moeten. En er dan toch nog een erbij nemen. Want anders is het gezin nog niet compleet.

Kinderen die ontwikkelingsproblemen krijgen. Stoornissen die in een kliniek of andere zware behandeling terecht komen, onder de medicijnen. Of kinderen gescheiden van hun ouders in tehuizen, omdat het niet meer ging. Dus daarom raad iedereen mij aan om kinderen te nemen. Want het is zo verrijkend.

En de reden dat ik geen kinderen neem omdat ik wil zorgen dat het bovenstaande narigheid bespaard blijft, nu het nog niet bestaat, daar heeft de maatschappij iets op aan te merken?

Foei maatschappij!”

Herken jij de twijfel of heb je juist een heel andere visie? Geen punt ook jij kunt een bericht mailen voor lezerspost.

Baby algemeen
TwijfelMoeder
TwijfelMoeder is in 2013 ontstaan, omdat ik (Patricia de Ryck - 1984 - ondernemer en journalist) twijfelde over mijn kinderwens. Wel of geen kinderen - het leverde heel wat vooroordelen en discussies op. Ik heb in middels mijn keuze gemaakt en ben in maart 2017 bevallen van ons eerste kindje, maar het onderwerp is nog steeds relevant. Je leest hier mijn column, lezerspost en allerhande nieuwtjes. Kortom: TwijfelMoeder is een gevarieerde site voor iedereen.
9 comments
 • Ber
  mrt 08, 2017 (09:05)

  Maar je hebt de keuze gemaakt voor wel een kindje? In maart 2017? Dus je bent geen twijfelmoeder meer en ook niet bewust ongewenst kinderloos…

  • TwijfelMoeder
   mrt 08, 2017 (09:26)

   Het gaat hier om een ingezonden stuk; dus het is niet mijn verhaal. Mijn verhaal lees je in de columns. Inderdaad na veel twijfelen, heb ik de keuze doorgehakt en verwachten we deze maand ons eerste kindje.

 • Anjo de Bruijckere
  okt 12, 2015 (17:25)

  Heel herkenbaar…. gek he, dat we soms door ouders worden aangesproken, die ons de roze wolk willen verkopen, nadat ze net een uur hebben geklaagd dat het momenteel zo zwaar is met de kinderen. Ik begrijp het geklaag heel goed, want ik denk dat ik het zelfde zou doen en waarschijnlijk nog een tikkeltje erger, maar we moeten niet vinden dat de keuzes die we zelf hebben gemaakt, ook de keuzes moeten zijn die anderen moeten maken.

 • Remco
  jul 25, 2015 (16:41)

  Wat een zeur ben je. Als je geen kinderen wil, dan neem je ze niet. Wasrom daar 1000 regels drama aan besteden?

  • twijfelmoeder
   aug 04, 2015 (09:50)

   Laten we wel vriendelijk tegen elkaar blijven, Remco. Ieder zijn/haar eigen mening en verhaal.

 • Sjoukje
  jun 06, 2015 (19:37)

  Dat dacht ik ook al… Dat ongewild klopt niet.

 • Anneke
  jun 06, 2015 (19:20)

  Bewust ongewenst kinderloos? Dat moet natuurlijk zijn: bewust kinderloos of gewenst kinderloos 😉

 • Sjoukje
  jun 06, 2015 (12:01)

  PS de dingen die je op tv ziet kun je moeilijk als leiddraad nemen. Kom op. Die kinderen en ouders worden erom uit gezocht. Hoe gekker, hoe beter en leuker de tv! Dat is geen voorbeeld. Toegegeven, zijn helaas genoeg mensen die niet kunnen opvoeden. Echter, zou je er zelf voor gaan, ben je er zelf bij. Wie zegt dat je het beter zou doen?

 • Sjoukje
  jun 06, 2015 (11:55)

  Wat een negativiteit en wat een boosheid zit er verweven door dit stuk. Tegelijkertijd verdriet. Respect voor jullie keuze. Mag ik overigens vragen: waarom jullie een kind niet kunnen bieden wat het nodig heeft? Liefde, dat heeft een kind nodig, en niet eens zoveel meer. En een kind "neem" je niet, maar krijg je (hopelijk, als je het graag wilt). Zo niet, dan toch niet. Trek je verder toch niks aan van evt domme reacties uit je omgeving. Wat weten zij nou? Maar in de verdediging schieten en beginnen met vloeken, daar bereik je niks mee. Mensen vinden overal wat van, of het nu over kinderen gaat of wat anders….

Leave a Comment

Name*
Email*
Website

%d bloggers liken dit: