‘Groot gezin is voor ons bewuste keuze’

Groot gezin is voor ons altijd een bewuste keuze geweest, vertelt de 29-jarige Silvy. “Dagelijks krijg ik de vraag ‘hoeveel kinderen heb jij?’. Telkens weer heb ik diezelfde reactie dat monden openvallen als ik zeg dat wij vier kinderen hebben. ‘Vier?’, roepen ze dan geschrokken uit. In deze editie van Lezerspost vertelt ze haar verhaal.

En daar starten de vooroordelen al: ‘Dat zal wel druk zijn!’ Ik ben het zo beu het gevoel te hebben dat ik me constant moet verdedigen. Daarom roep ik dit naar iedereen die dit leest uit: ‘Ja, wij hebben vier kinderen! En ja, daar hebben wij bewust voor gekozen!’

Het gebeurt zelden dat ik een enthousiaste reactie ontvang. En waarom? Omdat het tegenwoordig een uitzondering is dat je meer dan twee kinderen hebt? Mijn man komt van een gezin met twaalf, daar hebben ze toch ook altijd kleren aangehad en eten op hun bord gekregen. En die zijn ook allemaal goed terecht gekomen. Vroeger was het normaal om als kind in een groot gezin op te groeien. Maar nu deze dag bekijken mensen je raar als je zegt: ‘Nee hoor, ik heb niets liever!’

Mijn man en ik hebben drie kinderen samen. Je hebt onze Ryan die 7 jaar oud is en nu pronkt met zijn goeie rapport in het 2de leerjaar. Daarnaast heb je ons meisje: Roselinde Louise. Met haar 5 jaar weet ze haar mannetje te staan in de 3de kleuterklas. Onze kleinste held is Rodney. Hij is pas 2 jaar, maar heel dapper. In januari mag hij eindelijk naar school. Daarbij komt nog mijn man zijn oudste zoon: Ronan. Ook hij hoort erbij met zijn 17de tienerjaar. Dus als je alle hoofden telt, huisdieren niet bijgerekend, kom je aan 2 + 4 = 6 personen aan de eettafel.

Mijn man en ik waren drie jaar samen toen we dolgelukkig het nieuws vertelden dat ik zwanger was. Een gemakkelijke zwangerschap en een goede natuurlijke bevalling. We waren zo fier op Ryan met zijn blonde haren en blauwe ogen. Het plaatje was compleet voor de buiten wereld: samenwonen, een eigen zaak en één kindje erbij.

Wat weinig mensen weten, is dat ik een postnatale depressie had sinds die eerste maanden. Ik had het gevoel dat ik helemaal alleen in de wereld stond met mijn huilende baby… Als onervaren nieuwe mama met slaaptekort en een eigen zaak was het niet simpel om nog vrije tijd te vinden om terug te ontspannen… Na al die problemen wist ik toch één ding zeker: ik wou een tweede kindje! Ik voelde echt dat warme mamagevoel.

Bij Roselinde ging alles veel beter. Mijn man en ik hadden de rust teruggevonden in ons leven. Broers en zus waren zeer zorgzaam voor elkaar. Maar toch misten we beiden nog iemand, alsof er een leegte nog niet opgevuld was. Het lag niet alleen aan mij, maar samen beslisten we om er nog een kindje te maken. Een beslissing van ons beiden, een wonder uit liefde gemaakt.

Oma was super fier op haar twee kleinkinderen. En ook bij het nieuws dat ze een derde kleinkind kreeg was ze in de wolken. Maar haar reactie was toch zoveel anders als bij de eerste twee zwangerschappen. Meteen kreeg ik een preek naar mijn hoofd geslingerd. Mijn humeur van blijdschap sloeg snel om toen ze vroeg of ik het financieel wel zag zitten. Of ik goed nagedacht had over onze beslissing. Net of de derde zwangerschap maar een bijgenomen ‘het is maar zo – cadeautje’ was. Natuurlijk bedoelde mijn mama dat helemaal niet slecht, en was ze gewoon maar wat ongerust. Dat snap ik wel en ik neem het haar niet kwalijk. Maar dat mijn nonkel spontaan uitriep: ‘ Nog één?!’ Was voor mij teveel. Ik hield me sterk, maar toen alle familie leden die dag naar huis waren, voelde ik me erg gestresseerd en teleurgesteld.”

Maar Silvy ziet meer… over een paar dagen delen we het tweede deel van haar lezerspost. Zelf je verhaal delen? Dat kan: lees er hier meer over.

Twijfel jij over je kinderwens?

november 27, 2016 /