Rokende vaders gaan door, ondanks dat het slecht is voor baby

Rokende vaders weten dat het slecht is voor hun zwangere vrouw en kind. Toch blijven de meeste dat wel doen… Bizar, als je ziet dat driekwart van hen wel aangeeft dat dit een reden kan zijn om te stoppen… Wij duiken vandaag in het onderzoek naar rokende vaders dat een tijdje geleden naar buiten is gebracht door het Longfonds (voorheen Astma Fonds).


”Er is al veel bekend over zwangeren en stoppen met roken, maar naar de vaders werd nooit gekeken. Terwijl deze cijfers tonen dat juist zij verschil kunnen maken voor de nieuwe rookvrije generatie”, zegt Michael Rutgers, directeur van het Longfonds. In de rookvrije generatie worden opgroeiende kinderen beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken.Minderen

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste vaders wel weten dat roken slecht is voor kinderen en zwangere vrouwen. Maar de meerderheid vindt zelf stoppen niet nodig en past hooguit het gedrag wat aan: de helft rookt voortaan buiten, de rest rookt thuis als het kind niet in de buurt is of rookt minder dan voorheen. Een kwart van de aanstaande of kersverse vaders die roken, houdt niet bewust rekening met roken rondom kinderen.

“Het is belangrijk dat vaders inzien dat roken, ook al doen ze dat niet pal naast hun baby, toch een risico is voor hun kind” aldus Rutgers. “Hun kinderen krijgen zo niet de kans om rookvrij op te groeien. Blijkbaar zien deze vaders de risico’s voor hun kind niet. Terwijl ze enorm verschil kunnen maken voor hun kind en voor de moeders die willen stoppen met roken.”Risico’s voor de baby

Kinderen die meeroken, hebben meer kans op longinfecties, astma en wiegendood. Ook als kinderen niet in de buurt zijn, komen ze in aanraking met de schadelijke stoffen die roken in huis achterlaat. “Wat jij ruikt, komt in ieders longen”, zegt Rutgers. Ventileren helpt er niet tegen. Schadelijke stoffen blijven hangen in een ruimte, in de gordijnen en je kleding, op meubels en de vloer. “Precies daar waar je baby rond kruipt.”Zien roken, doet roken
Anderen zien roken, verlaagt voor kinderen de drempel om later zelf te gaan roken. Kinderen kopiëren namelijk gedrag van anderen, om te beginnen hun familie. Het is belangrijk dat kinderen de gezonde sociale norm leren om dat vol te houden. Een rookvrije omgeving maakt kinderen weerbaarder om later zelf niet te gaan roken.Het Longfonds nam, samen met de Hartstichting en KWF Kankerbestrijding, het initiatief voor de beweging ‘op weg naar een Rookvrije Generatie’. Ga voor meer informatie naar www.longfonds.nl/rookvrije-generatie.

Twijfel jij over je kinderwens?

november 18, 2016 /