Documentaire Zonen zonder vaders – opgroeien zonder vaderfiguur

De documentaire Zonen zonder vaders van Ressa Louise Pope is vanavond – donderdag 4 april 2024 – om 22.25 uur te zien bij BNNVARA. Wist je dat in Nederland één op de vijf kinderen in Nederland niet bij hun vader woont. Leif, Alexandro en Nabil doen hun verhaal. Interessant; zeker als je het missen van een vader(figuur) in je leven ook herkent of twijfelt aan het feit aan het feit of je een mogelijk kindje dit kan bieden. Lees er hier alles over.

Documentaire Zonen zonder vaders

Wat doet het met je als je een vaderfiguur mist in je leven? Of als je vader agressief is? Wat voor impact heeft dat op je jeugd en de keuzes die je maakt? In de documentaire Zonen zonder vaders van regisseur Tessa Louise Pope delen Leif, Alexandro en Nabil open en eerlijk hun verhaal over het ontbreken van een vaderfiguur als rolmodel en wat dit met hen heeft gedaan.

Opgroeien zonder vader

En dat was niet mals, het leidde tot psychische- en gedragsproblemen waarin depressie, drugs of criminaliteit de boventoon voerden. Gelukkig was er voor ieder van hen ook een keerpunt: ze gooiden het slachtofferschap van zich af en besloten de pijn van het gemis van hun vader recht in de ogen te kijken en het anders aan te pakken. Wat heeft hen hiertoe gebracht en hoe kijken de mannen nu tegen de van hen vervreemde vaders aan? 

Moeilijke omstandigheden

Eén op de vijf kinderen in Nederland woont niet bij hun vader. Opgroeien zonder vader of lastig en verstoord contact hebben, kan een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van kinderen. Al helemaal wanneer de omstandigheden waaronder zo’n kind opgroeit moeilijk zijn, bijvoorbeeld door armoede of huiselijk geweld. De kans dat een kind in aanraking te komt met criminaliteit of vastloopt in het leven is dan groter.

Zonen zonder vaders

Zo zet Leif al op jonge leeftijd zijn eerste stappen op het criminele pad, Alexandro vond zijn heil in drugs en Nabil had last van woedeaanvallen en belandde in een depressie. Alle drie de mannen wijten hun ontspoorde gedrag aan het gemis van een rolmodel, een vader. Ze zijn vastbesloten het zelf beter te doen, hoe lastig dat ook is als je bent opgegroeid zonder voorbeeld.

2Doc Zonen zonder vaders

Je kijkt deze documentaire van Hazazah Pictures en BNNVARA op donderdag 4 april om 22:25 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2. Terugkijken kan ook via NPO Plus en NPO Start. Wil je vanuit het buitenland kijken, klik dan hier voor meer uitleg.

Geen vaderfiguur

Twijfel jij over je kinderwens, omdat je niet weet of je kindje een vaderfiguur in zijn of haar leven zal hebben? Bijvoorbeeld, omdat je relatie nu niet sterk genoeg is (en je je ook zorgen maakt over hoe goed je vriend of man de rol van vader op zich zelf kunnen nemen). Wil je graag een kindje, maar heb je geen partner en ook geen uitgebreid sociaal vangnet (met daarbij een vaderfiguur) dan denk ik dat het ook interessant kan zijn om deze documentaire te zien.

Recent zijn er meer interessante docu’s over vaders uitgezonden, denk aan:

Foto: : BNNVARA/ Hazazah Pictures

Twijfel jij over je kinderwens?

april 4, 2024 /