Is het kindje gewenst, vraagt ze voorzichtig

‘Is het kindje gewenst’, vraagt de verloskundige voorzichtig als ik waarschijnlijk iets te nuchter of juist afwijkend reageer op het hartje dat we zojuist hebben gehoord. Gewenst is het zeker, maar mag ik even aan het idee wennen? Jarenlang heb ik getwijfeld en nu weten we pas een paar dagen dat ik al acht weken zwanger ben.

Dit kindje is absoluut gewenst, maar ik merk dat het voor mij nu allemaal heel snel gaat. Juist door de onzekerheid die ik de afgelopen dagen had – zo’n Vierdaagse is toch een aanslag op je lichaam en daarmee ook op het kleine vruchtje in mijn buik – ben ik onzeker en zenuwachtig. En in die situatie reageer ik maar al te vaak erg onhandig. Sociaal wenselijke antwoorden zijn in dat geval vaak uitgesloten; zeker als ik in een periode zit waarin de hormonen ook hun macht over mijn lijf hebben. En laat dat tijdens de zwangerschap nu 40 weken aan een stuk zo zijn.

Dat mijn bloedwaarden allemaal goed zijn, weet ik inmiddels al. Na de zwangerschapstest gedaan te hebben, ben ik namelijk direct naar de huisarts gegaan om wat zaken te checken. Foliumzuur was ik nog niet gaan slikken, omdat we ‘net begonnen’ waren en ook andere vitamines blijven vaker staan dan dat ik ze slik. Gelukkig hoef ik me daar geen zorgen over te maken; het bloed is goed.

Met acht weken kunnen ze al een echo maken; iets waar ze bij de verloskundigenpraktijk waar ik zit ook helemaal niet moeilijk over doen. Ze begrijpen dat ik onzeker ben. Iets dat niet nodig blijkt te zijn, want het vruchtje is zelfs met een uitwendige echo al direct te zien en het hartje klinkt als ‘een klokje’ in de oren van de verloskundige. Mijn lief staat met een trotse glimlach naast me.

En ik? Ik kraam volgens mij wat onzekere onzin uit. Wat ik precies zei? Geen idee, maar getuige de vraag van de verloskundige of het gewenst is, maak ik er wel uit op dat ik beter iets anders had kunnen zeggen. Ach, wat maakt het uit? Als jij in mijn buik en je vader – die best schrok van de opmerking – maar weten dat het absoluut gewenst is. Laat mij er maar rustig in rollen. Gewoon op mijn tempo. Dan hoeft niemand zich zorgen te maken.

Alle columns van TwijfelMoeder lezen, klik dan hier. Ik heb ze in chronologische volgorde voor je op een rijtje gezet. 

Twijfel jij over je kinderwens?

december 27, 2016 /