Column
Wanneer vertel je dat je zwanger bent?

Wanneer vertel je dat je zwanger bent? En misschien nog wel belangrijker: aan wie doe je dat als eerste en in welke volgorde. Ik was hierin wel de remmende factor.

Het TwijfelMoeder-boek komt er aan! Volg de voortgang via DE TWIJFELMOEDER nieuwsbrief. Twijfel jij over je kinderwens: dan is er de besloten Facebook-groep Twijfel over Kinderwens.

Mijn lief had het onze naasten het liefst meteen verteld, maar ik vond het wel even fijn om in alle rust dit nieuws een plekje te geven. Verkeerde reacties zijn zo gegeven als je vol zit met hormonen én mensen toch zo hun mening hebben. Uiteindelijk is het bij ons een heel gefaseerd geheel geworden. Met als afsluiting de bekendmaking en herlancering van TwijfelMoeder.

Ouders en zussen
Op het moment dat we besluiten onze ouders en zussen in te lichten, hebben we bij acht en tien weken al een echo gehad. Alles ziet er goed uit en nu hebben we de kans om het ze beide op één dag te vertellen. Dat komt niet zo vaak voor, omdat mijn ouders en zusje 200 km verder op wonen. Allen reageren verrast op de wijze zoals wij ook hadden verwacht. De één extase, de ander ontspannen en praktisch, maar één ding hebben ze gemeen, ze zijn allen meteen in de wolken. We vragen ze wel om stil te zijn, zodat ik mijn klanten rustig kan inlichten zonder dat ze het eerst lezen in berichtjes van familie en vrienden op social.

Vrienden
Mijn lief en ik hebben een hechte vriendengroep, waarmee we ook stijldansen. Als de lessen weer starten en wij weten dat de 12 weken echo ook goed is, gooien we het nieuws er zonder poespas in. Wel met de vraag om het er tijdens ons drankje in de plaatselijke horeca niet over te hebben. Daar zitten namelijk altijd redelijk wat (bekenden) van mijn klanten; die wil ik het graag zelf vertellen. Onze vrienden zijn amper online actief. Daar hoef ik me geen zorgen over te maken.

Werk
Als je een eigen bedrijf hebt en heel wat klussen staan op ‘binnenhalen’ dan wil je dat niet mislopen door de zwangerschap. Bedrijven schakelen mij tenslotte in om hun social media het hele jaar door te verzorgen. Wat als je weet dat iemand zwanger is en er dus een paar maandjes uit ligt. Gelukkig is het in augustus en begin september niet al te druk, waardoor mijn afwezigheid niet opvalt. Terwijl ik op de bank lig, kan ik een plan bedenken. Ik besluit dat ik eerst een vervanger wil zoeken (daar zal ik nog apart over schrijven) en daarna mijn klanten persoonlijk wil inlichten. Sommigen weten het daarom eerder dan anderen, bijvoorbeeld als ze op kantoor kwamen voor een afspraak en ik mijn buik niet meer kon verstoppen. De laatste vaste klanten hoorde het half november, voordat ik een week later het nieuws online zou zetten. Iedereen reageerde heel fijn en de opdrachten blijven nog steeds gewoon binnenkomen. Al mijn zakenrelaties hebben daarnaast op 30/12/2016 nog een nieuwsbrief ontvangen.

Online
Mijn verhaal op TwijfelMoeder is nog niet af… dat gevoel heb ik sinds de ontdekking van mijn zwangerschap sterker dan ooit. Na goed overleg beslissen we dan ook dat ik verder ga bloggen. Toch wachten we even met de onthulling. De twintig weken echo komt al zo dichtbij dat we daar nog wel even op kunnen wachten. Dan weten we tenslotte ook dat het helemaal gezond is. Naaste familie als ooms en tantes hebben we in de tussentijd natuurlijk al ingelicht, maar vanaf nu mag iedereen ook online helemaal los.

Natuurlijk is dit geen spectaculaire onthulling, maar wel één die bij mij past. Door het stukje bij beetje aan iedereen te vertellen, kon ik rustig aan het idee wennen en werd ik ook niet meteen overvallen met ‘ik zei het toch altijd al’ reacties en zo. Want daar kon ik die eerste periode nog niet zoveel zinnigs op zeggen. Zo’n reactie lok je natuurlijk ook uit door je eigen houding. En die is gaande weg de weken echt veranderd in die van een trotse aanstaande moeder, die uitkijkt naar de komst van haar kind.

Alle columns van TwijfelMoeder lezen, klik dan hier. Ik heb ze in chronologische volgorde voor je op een rijtje gezet. 

Baby algemeen
TwijfelMoeder
TwijfelMoeder is in 2013 ontstaan, omdat ik (Patricia de Ryck - 1984 - ondernemer en journalist) twijfelde over mijn kinderwens. Wel of geen kinderen - het leverde heel wat vooroordelen en discussies op. Ik heb in middels mijn keuze gemaakt en ben in maart 2017 bevallen van ons eerste kindje, maar het onderwerp is nog steeds relevant. Je leest hier mijn column, lezerspost en allerhande nieuwtjes. Kortom: TwijfelMoeder is een gevarieerde site voor iedereen.
7 comments
 • Bevallen minder heftig dan verwacht, vindt 43% vrouwen
  apr 19, 2017 (18:23)

  […] hoofdredacteur Hilde Tholen over het onderzoek. Zo wacht 82% van de aanstaande ouders met het vertellen van het blije nieuws tot ze ongeveer elf weken zwanger zijn en de kans op een miskraam klein is. 81% van de toekomstige […]

 • Volgmama
  jan 06, 2017 (21:23)

  Ik vond het wel een dingetje. Ouders en schoonouders wisten het als eerste de rest na de termijn echo, dus rond de 12 weken.

 • Vlijtig Liesje
  jan 06, 2017 (12:00)

  Ik vertelde het meestal na twaalf weken, als de kans op een miskraam klein was. Hoewel ik ook wel het voordeel zie van eerder vertellen, omdat je dan medeleven krijgt als het niet goed gaat.

 • Merel
  jan 06, 2017 (08:20)

  Ouders en zusjes wisten het eerder, daarna goede vrienden en tot slot bij 12 weken ‘de rest’. Ik moest bij de derde zwangerschap, hoewel gewenst, best wennen aan het idee doordat ik zo snel na de bevalling weer zwanger was. Buitenstaanders heb ik toen pas met een week of twintig ingelicht, je zag het lange tijd niet zo dus dat kon ook. Wilde niks negatiefs horen, voordat ik er klaar voor was.

 • Nicole
  jan 06, 2017 (08:14)

  Ik vind het heel goed dat jullie ook je eigen gevoel hebben gevolgd. Omdat ik regelmatig andere bloggers zie bij events enzo en ik bang was dat je het al goed kon zien heb ik het al vrij snel verteld. Maar ook omdat er een hacker actief is geweest op m’n blog en diegene heeft gezien dat ik zwanger ben (concepten gelezen) wilde ik het online zetten want liever ik dan die persoon!

 • Batboy
  jan 06, 2017 (07:55)

  De eerste keer wist de familie het het direct met 4 weken. Dit omdat we icsi hebben gedaan. De 2de er 3de keer hebben wij gewacht en met 12 weken verteld. Ik kon echt niet langer wachten.

 • Channa
  jan 06, 2017 (07:34)

  Wij vertelden het onze familie beide zwangerschappen heel snel, vrienden wat later en de rest van de wereld na een week of 12 tot 14. Ik raad iedereen altijd aan te doen waar jij je goed bij voelt, valt mij wel op dat die 12 weken grens steeds minder wordt gehanteerd.

Leave a Comment

Name*
Email*
Website

%d bloggers liken dit: