Column
Zenuwachtig voor combinatietest: nekplooimeting en bloedtest

Zenuwachtig ben je als zwangere volgens mij altijd als je een bezoekje brengt aan de verloskundige, (huis)arts of gynaecoloog. Je wil tenslotte dat alles goed gaat met die kleine spruit. Maar bij de 12-weken echo, zoals wij de combinatietest noemden – bestaande uit de nekplooimeting en bloedtest – was het in mijn geval flink raak. Wat als er iets niet goed zou zijn?

Het TwijfelMoeder-boek komt er aan! Volg de voortgang via DE TWIJFELMOEDER nieuwsbrief. Twijfel jij over je kinderwens: dan is er de besloten Facebook-groep Twijfel over Kinderwens.

We hebben met acht en tien weken al een termijnecho gehad. Maar willen met twaalf weken graag weten of alles voor zover goed is. Weten of ons kindje een grote kans heeft op het Downsyndroom of niet. Over prenatale screening, zoals dat wordt genoemd, hebben we dan ook nooit getwijfeld. Dat daar kosten bij komen kijken – in 2017 is het bedrag €167,87 – vinden we ook geen probleem. De NIPT-test – die mij ook interesseerde – hebben we vanwege het grote prijsverschil toch niet gedaan. Kosten bedragen in 2017 (tot 1 april, want dan zal-ie met een eigen bijdrage van €175,- ook in Nederland te kiezen zijn als eerste test) rond de zeshonderd euro!

De combinatietest, waarbij naast bloedonderzoek de nekplooi wordt gemeten en – in ons geval – meteen nog een hele ‘fotoshoot’ wordt gedaan, is niet verplicht. Wil je het uiteindelijk toch niet weten als er iets aan de hand is, dan kun je dat vooraf ook nog aangeven. Is er een verhoogde kans dan volgen nog meer onderzoeken. Hoe zenuwachtig ik ook ben, daar ben ik eigenlijk niet mee bezig. Het blijkt ook niet nodig. Alles is in orde; al kunnen ze dat nooit met 100% zekerheid zeggen.

Maar wat als het niet goed was geweest? Voor de zwangerschap – zelfs voor dat de plannen concreet waren – zijn we daar altijd heel stellig in geweest: dan breken we de zwangerschap af. Nu terugkijkend kan ik wel zeggen dat die keuze veel lastiger zou zijn dan je ooit kunt bedenken. Hoe nuchter en rationeel je de zaken in het leven ook bekijkt; je went toch snel aan het idee dat je een kindje krijgt. Spreken van een ‘productiefoutje’ – waarmee ik het wel eens vergeleek en ook in de aanloop naar de uitslag het benoemde – is dan toch raar. Het gaat hier toch om een mensenleven. Een klein kindje dat op de echo al met twaalf weken gewoon van alles er op en er aan heeft. Zelfs ik moet toegeven dat dat een wonder is.

Alle columns van TwijfelMoeder lezen, klik dan hier. Ik heb ze in chronologische volgorde voor je op een rijtje gezet. 

Baby algemeen
TwijfelMoeder
TwijfelMoeder is in 2013 ontstaan, omdat ik (Patricia de Ryck - 1984 - ondernemer en journalist) twijfelde over mijn kinderwens. Wel of geen kinderen - het leverde heel wat vooroordelen en discussies op. Ik heb in middels mijn keuze gemaakt en ben in maart 2017 bevallen van ons eerste kindje, maar het onderwerp is nog steeds relevant. Je leest hier mijn column, lezerspost en allerhande nieuwtjes. Kortom: TwijfelMoeder is een gevarieerde site voor iedereen.
11 comments
 • NIPT nu beschikbaar voor alle zwangere vrouwen in Nederland
  jun 10, 2017 (08:31)

  […] en wat hun ervaringen met de NIPT zijn. Ik ben erg benieuwd naar de bevindingen. Zelf hebben we voor de combinatietest gekozen; wij vonden in 2016 het prijskaartje dat aan de NIPT hing gewoon te […]

 • Weinig echo’s en controles in zwangerschap
  mrt 29, 2017 (06:01)

  […] de termijnecho. Omdat we voor prenatale screening hebben gekozen – middels de combinatietest (bij 12 weken) en 20-weken echo – hebben we je vervolgens nog twee keer gespot. Anders hadden we moeten […]

 • Alle TwijfelMoeder-columns op een rijtje
  jan 31, 2017 (23:42)

  […] januari 2017 – Fora afstruinen naar info over zwangerschapskwaaltjes 24 januari 2017 – Zenuwachtig voor combinatietest: nekplooimeting en bloedtest 27 januari 2017 – Nijmeegse Vierdaagse lopen na bevalling 31 januari 2017 – Plots […]

 • Sheila
  jan 27, 2017 (21:27)

  Ik moet zeggen dat ik dus niet zenuwachtig ben voor een bezoek aan een verloskundige. Ik wilde, ondanks mijn leeftijd, ook helemaal geen NIPT test en dergelijke. Ondanks dat ik het dus kosteloos kreeg, want dat heb je blijkbaar. Als je 35+ bent 🙂 Ik had zoiets van, allemaal leuk en aardig, maar het zijn maar percentages. Daarbij… zou ik de zwangerschap toch niet afbreken en het zou allemaal twijfels geven. Dus hadden we afgesproken dat we de 20 weken echo zouden afwachten. Blijkt er dan iets niet goed te zijn, beginnen we dan pas aan onderzoeken.

  Nu bij de 2e zwangerschap, sta ik er hetzelfde in. Ik had een hele gemakkelijke eerste zwangerschap en deze verloopt ook voorspoedig. Daarom dat ik me ook geen zorgen maak, eigenlijk. En dat is best fijn. Daardoor kan je ook makkelijker genieten.

  Ik kom hier voor het eerst en lees je intro. Toevallig schreef ik daar dus ook een blog over. Over mensen die dus gewenst kinderloos zijn of er gewoon niet uit zijn. Ik stond er namelijk zelf ook best lang neutraal in en was er niet over uit. Daarom dat ik bewust op latere leeftijd voor kinderen ben gegaan. Van de 2e beval ik of op mijn 38e of 39e. Spannend!

 • Volgmama
  jan 25, 2017 (12:57)

  Wij hebben deze test nooit gedaan. Eigenlijk heb je pas rust als je kindje is geboren.. of toch niet haha.

 • Nathalie
  jan 25, 2017 (07:58)

  Bij beide zwangerschappen hebben we die onderzoeken niet laten doen… het geeft geen 100% duidelijkheid en zekerheid.

 • Merel
  jan 25, 2017 (06:34)

  Wij hebben de test inderdaad ook nooit laten doen. Niet alleen omdat we niet in de risicogroep vielen (wat feitelijk natuurlijk weinig zegt), maar ook omdat een kans van 1 op 50 nog steeds betekent dat het in 49 van de gevallen goed gaat. Nou ja, om een lang verhaal kort te maken: we wilden geen kansberekening en ik ken iemand die een vruchtwaterpunctie onderging, die leidde tot een miskraam. Een week later ontving ze bericht dat het kindje gezond was. Dus vandaar een no go.

  En ik denk dat je ook na de geboorte straks wel zal zien hoeveel zaken je ooit nuchter bekeek, maar in werkelijkheid toch genuanceerder liggen, hoort een beetje bij het ouderschap 😉

 • Nicole @ Everyday-Life.nl
  jan 24, 2017 (19:45)

  Precies daarom hebben wij al die testen niet laten doen. De combinatietest is maar een getal, er komt geen concreet ja of nee uit of er iets mis is. Daarnaast zou ik echt niet weten wat ik met de uitslag moest. Ik zou het nooit weg kunnen laten halen, in termen als ‘productiefoutje’ heb ik nooit gedacht. Het is een kindje dat in je groeit, en dat is inderdaad een wonder.

 • Charlotte
  jan 24, 2017 (16:33)

  Fijn dat de uitslag goed is, blijft toch spannend inderdaad.

 • Debbie
  jan 24, 2017 (12:33)

  Je weet het pas zeker als je een vruchtwaterpunctie hebt gehad, dus als de eerste testen kans geven op down wil dat nog niets zeggen. Het kan dan ook nog zijn dat het geen down is. Dus mocht je de keuze maken om het weg te halen, kan je dat beter pas besluiten na een vruchtwaterpunctie. Blij dat het goed zit bij je en dat je die keuze niet hoeft te maken. Want het is een onmogelijke keuze.

 • Batboy
  jan 24, 2017 (07:56)

  Ik was ook altijd heel zenuwachtig bij de 12 weken echo. Wat als er iets niet goed is? Gelukkig hebben we daar nooit over na hoeven denken….

Leave a Comment

Name*
Email*
Website

%d bloggers liken dit: