NIPT-test mislukt: dit zijn mijn ervaringen 

Wat als de NIPT-test mislukt? Het overkwam mij twee keer. In het ziekenhuis keken ze vreemd op. Drie keer prikken voor de NIPT-test wordt eigenlijk niet gedaan. Meestal ga je na de tweede keer al de medische mallemolen in. In dit artikel deel ik mijn ervaringen met de niet-invasieve prenatale test.

Let op: dit zijn mijn bevindingen – dit is geen medisch artikel.

Wat is NIPT-test?

Bij de NIPT (niet-invasieve prenatale test) wordt je bloed tijdens de zwangerschap getest op de aanwezigheid van het downsyndroom, het edwardssyndroom en het patausyndroom bij je ongeboren kind. Dit bloedonderzoek kan ook andere chromosoomafwijkingen waarnemen in het bloed. Dat worden nevenbevindingen genoemd. Ook hier gaat het om grote afwijkingen in de chromosomen.

Wel of geen NIPT-test: ik heb nooit getwijfeld 

Al voor de zwangerschap was één ding duidelijk: ik zou voor de NIPT kiezen. Natuurlijk is het heftig als uit de test dan een afwijking naar voren komt. En ook daar had ik over nagedacht: in dat geval zou ik de zwangerschap afbreken. Een egoïstische keuze misschien; maar voor mij heel logisch. Dan zouden we gewoon met zijn drietjes blijven. Op zo’n moment denk je natuurlijk ook nog ‘zo’n verkeerde uitslag overkomt mij niet’… Maar tijdens die tweede zwangerschap ging het toch anders…

3x NIPT-test

Ik heb de NIPT-test maar liefst drie keer gedaan in totaal. Uiteindelijk kregen we het verlossende telefoontje pas bij 18,5 week. Op dat moment hebben we zelfs nog de 20 weken afgewacht tot we het nieuws bekend gingen maken. De hele tijd was de zwangerschap voor de meeste mensen (zelfs in onze nabije omgeving) een geheim. Met familie die 200 kilometer verder op woont, is dat natuurlijk al iets makkelijker. 

Onderzoek

En als je beseft dat we pas bij 18,5e week de uitslag hadden, dan weet je ook hoelang het geduurd heeft. In theorie kun je de NIPT namelijk al doen vanaf dat je tien weken zwanger bent. Ik deed ‘m zelf bij 13 weken. Op zo’n moment wordt er bloed afgenomen en richting laboratorium gestuurd. In het bloed van de moeder is namelijk erfelijk materiaal van het kind aanwezig. Dat bloed wordt dan onderzocht op de aanwezigheid van het downsyndroom, het edwardssyndroom en het patausyndroom bij het ongeboren kind. Eerder schreef ik al: Minder miskramen en angst door NIPT.

Uitslag

De uitslag van de NIPT-test ontvang je binnen 10 werkdagen. Tja, en als je dan net als ik pech heb, dat er steeds ook echt 10 werkdagen nodig zijn, dan loopt de teller op. Krijg je een niet-afwijkende uitslag, dan is er geen vervolgonderzoek nodig. Is er wel een afwijking te zien, dan kun je voor de zekerheid kiezen voor vervolgonderzoek. Ongeveer 90% van de vrouwen met een afwijkende uitslag zijn zwanger van een kind met het downsyndroom. Voor het edwardssyndroom en patausyndroom geldt dat respectievelijk voor 90% en 50% van de vrouwen met een afwijkende uitslag. 

NIPT-test mislukt

Maar je NIPT-test kan dus ook mislukken, zoals bij mij twee keer het geval was. De eerste keer blijkt er iets misgegaan te zijn in het laboratorium met het staal (al ontdekte ik dat pas later, omdat ik de uitslagbrief niet meteen in handen had). En de tweede keer bleek er niet voldoende erfelijk materiaal beschikbaar te zijn. Mislukt-ie dan, dan mag je nog een derde keer. Wist je dat de NIPT-test vaker mislukt als je ernstig overgewicht (obesitas) hebt. In dat geval kun je een vruchtwaterpunctie laten doen. Hoe vaak de tekst mislukt? Dat is bij ongeveer 20 van de 1000 vrouwen. Bij 80% van de vrouwen lukt de tweede poging wel. 

Wat een stress!

En waar je dan heel nuchter de eerste keer bloed laat prikken voor de NIPT-test, dan zit je er de derde keer toch echt wel met stress. Waarbij ook de dames die bloedprikken je verbaasd aankijken dat je er voor de derde keer zit. Online kon ik er helemaal niet zoveel over vinden. Vandaar dat ik dit blog graag met jullie wil delen. Weet dus dat een NIPT-test niet alleen een afwijking kan constateren, maar dat het ook kan mislukken. Wees je daar bewust van.

Alle informatie over de NIPT lees je op de site van het RIVM.

Foto: Pexels – /arm-gezondheid-medisch-bloed-test-8460347/ – pexels-los-muertos-crew-8460347.jpg

Twijfel jij over je kinderwens?

maart 27, 2024 /