Uitgerekende datum voorbij; zo blijf je relaxt

Uitgerekende datum voorbij? Kun je er echt niet meer tegen, omdat je zo had uitgekeken naar die ene datum? Wist je dat 5% van de baby’s, daadwerkelijk geboren wordt op de uitgerekende datum. Het is dus belangrijk om hier niet te veel waarde aan te hechten, zodat je relaxt ook de laatste loodjes van je zwangerschap kunt doorlopen. Hoe ik – voor de zwangerschap zo’n typische miep-paniek – dat heb gedaan? Tijd om jullie mee te nemen in ‘mijn mindset’. Want zelfs nu ik dit typ, terwijl ik 40 weken en 2 dagen ben, ben ik nog steeds niet al te ongeduldig of gestresst. Het komt wanneer het komt.

Met een geschiedenis van vroegbevallingen in de familie – zes weken voor de uitgerekende datum bevallen, is eerder regel dan uitzondering – heb ik eigenlijk altijd gedacht dat ons kindje ook te vroeg zou komen. Toch heb ik vanaf het begin van de zwangerschap die datum niet heel bewust opgezocht. Ik ken mezelf: als het er dan niet is, valt het tegen. Zelfs als je weet dat dat helemaal niet goed is voor het kindje. Dat is namelijk pas vanaf 37 weken er echt klaar voor. Anders spreek je van een prematuur-baby. En hoe goed het ook allemaal is gegaan met de prematuurtjes die ik ken; dat is geen garantie. Kortom: moet je niet willen.

Omdat ik mezelf de afgelopen jaren goed heb leren kennen – mede door de Vierdaagse – wist ik dat ik het fijn vind om echt naar een uiterste datum toe te leven. Ik ben een echte deadlinewerker; heerlijk die adrenaline die dan door mijn lijf schiet als ik het weer gehaald heb. En tijdens de Vierdaagse – of pittige momenten die ik moet doorstaan – tel ik vaak heel bewust af. Dus: nu moet ik nog 5 kilometer lopen, dat betekent dat ik er met een uurtje ben én gewoon al 35 kilometer er op heb zitten! Dat werkt voor mij heel goed, omdat ik weet dat het eind sneller in zicht is, dan de weg er naar toe. Daarom heb ik vanaf het begin van de zwangerschap tegen mezelf gezegd: uiterlijk begin april hebben wij ons kindje in de armen.

Natuurlijk is het moment dat de uitgerekende datum dichterbij komt spannend, maar dankzij deze instelling ben ik er minder op gefixeerd. Het is ook helemaal niet erg als het iets langer duurt; dan heeft hij of zij het gewoon goed bij mij. En dat blijkt ook uit alle checks bij de verloskundige. Tussentijdse controle is niet eens nodig; we gaan gewoon met 41 weken langs bij de gynaecoloog. Want dan komt de deadline toch echt dichterbij; 42 weken is tenslotte de grens in Nederland. Gaan we die grens halen en moet de boel dan opgewekt worden? Geen idee. We gaan het zien. Ik leef er in ieder geval ontspannen naar toe.

Vind je het vooral heel zwaar, omdat anderen steeds vragen of je al bent bevallen, dan heb ik nog een goede tip gekregen op mijn Facebook-pagina (like je die al?). Een voormalig verloskundige gaf daar aan dat je eigenlijk nooit je uitgerekende datum moet noemen. Dan is ook je omgeving er minder mee bezig. Wel zo fijn. Dan kun je gewoon op je eigen manier – en of dat nu lui op de bank is, omdat niets anders meer gaat of dat je toch nog het ene na andere vriendinnenbezoekje hebt gepland – toeleven naar het moment. Gewoon relaxt!

Twijfel jij over je kinderwens?

maart 23, 2017 /