TwijfelMoeder als kersverse moeder geïnterviewd door Telegraaf

TwijfelMoeder is als kersverse moeder al geïnterviewd door de Telegraaf. Net na mijn bevalling ontving ik een berichtje van een bevriende journaliste of haar collega mij mocht interviewen over mijn twijfels. Daarmee had ze meteen de primeur, want op dat moment wist alleen onze familie nog maar dat ons ventje was geboren. Omdat ik zelf ook als freelance journaliste werk en daardoor weet hoe lastig het kan zijn om een geschikte interviewkandidaat te vinden, reageerde ik vlot en planden we een momentje in om de vragen te beantwoorden. Nee, ze kwamen niet langs hoor. Dat had de kraamzorg nooit goed gevonden, haha.

>> Ken je mijn boek De Twijfelmoeder al?

En zo stond ik dus begin april in De Telegraaf op de pagina Vrouw in een kadertje bij het artikel ‘Wel of geen kind’. Een verhaal dat gemaakt is naar aanleiding van de verschijning van het boek ‘Het BabyDilemma’ van Ida Kersseboom. Ida heeft zelf ook lang getwijfeld over het feit of ze wel of geen moeder wilde worden. Waar ik mijn verhaal in een blog heb gegoten, heeft zij het nog groter aangepakt. Aan de ene kant is er nu dus het boek, maar je kunt ook een online keuzeprogramma bij haar volgen. Zo hebben 16.000 mensen haar beslishulp al ingevuld, lees ik in het artikel. Ik heb haar boek nog niet gelezen (dat gaan we natuurlijk nog wel doen), dus ik kan niet zeggen of ik het een aanrader vind of niet. Maar ik kan het natuurlijk alleen maar toejuichen dat twijfelende dames (en heren) goed over hun beslissing nadenken. Dat heb ik tenslotte ook gedaan.

Mij heeft het bloggen op TwijfelMoeder in combinatie met de gesprekken met lezers heel veel opgebracht. In het artikel zeg ik: “Door het schrijven en het contact met lezers kreeg ik een beter beeld van het ouderschap, maar ook van een bewust kinderloos leven. Dat heeft me geholpen om een keuze te maken. Een leven zonder kinderen kon ik me steeds minder voorstellen.” Van een nieuwbakken moeder verwacht je misschien dat ze ‘spijt’ heeft van haar twijfels. Want al zittende op de roze wolk had ze misschien dit gevoel al wel jaren eerder willen ervaren. Daar informeerde de journaliste ook naar. Maar nee, ik heb die jaren echt nodig gehad. “Als ik de sociaal wenselijke en makkelijke weg gevolgd had, zou ik waarschijnlijk in moeilijke situaties met de kleine naar mijn partner hebben geroepen: ‘Jij wilde dit toch zo graag?’. Nu is het ook echt mijn beslissing.” Als ik wat meer tijd heb om te bloggen – ik zit nu natuurlijk middenin de luiers en flesjes – dan zal ik hier nog uitvoeriger over schrijven in mijn column.

De eerste zin uit mijn interviewtje wil ik er ook nog wel eventjes bijpakken, want dit geeft precies aan waarom ik het belangrijk vind dat we dit onderwerp blijven bespreken met elkaar. “Ik vind de keuze voor kinderen echt niet niks, maar er wordt naar geïnformeerd alsof je om een pakje boter in de supermarkt vraagt.” Zo voel ik dat echt. Ik zie het in mijn omgeving dat het willen – maar zeker ook het krijgen – van kinderen geen vanzelfsprekendheid is. En steeds zijn er weer die vragen en opmerkingen; iets wat ik naar aanleiding van mijn interview in Mijn Geheim ook weer van een aantal mensen hoorde. TwijfelMoeder gaat dus geen standaard mamablog worden met alleen maar zoetsappige blogjes over mijn nieuwe leven als moeder, maar het blijft een platform waarmee ik een taboe wil blijven doorbreken. Daarom ben ik ook zo blij met alle aandacht.

Twijfel jij over je kinderwens?

april 17, 2017 /