Gezond geboren kindje is helaas niet vanzelfsprekend

Een gezond geboren kindje is helaas niet vanzelfsprekend, en het gaat nog veel te vaak mis. Dagelijks worden in Nederland ongeveer 500 baby’s geboren; zo’n 3 a 4 keer per dag worden ouders geconfronteerd met een gestorven kindje als gevolg van groeivertraging, vroeggeboorte of aangeboren afwijking. Andere baby’s redden het wel, maar zijn chronisch ziek of gehandicapt. Het Fonds Gezond Geboren wil daar verandering in brengen. Zelf kende ik deze stichting nog niet, maar Difrax is hier nauw bij betrokken. Maar toen ik bovenstaande cijfers las, wist ik meteen: daar moet ik op TwijfelMoeder ook aandacht aan besteden.

Het Fonds Gezond Geboren is 3 jaar geleden ontstaan naar een idee van gynaecologen prof. Eric Steegers en dr. Niek Exalto. De missie van het fonds is om middels het financieel mogelijk maken van basaal en klinisch wetenschappelijk onderzoek, meer baby’s in Nederland gezond geboren te laten worden. Met behulp van financiële steun van Difrax en het Fonds Gezond Geboren is in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht nu een vooruitstrevende studie gestart naar de oorzaak van het Placentair Syndroom. Het project is een samenwerking tussen het Geboortecentrum van het UMC Utrecht met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en wordt uitgevoerd door Dr. R de Heus, Prof. Dr. A. Franx e.a. Divisie Vrouw en Baby, UMC Utrecht. De eerste resultaten worden al na de zomer verwacht.

Een normale ontwikkeling van de placenta (moederkoek) is cruciaal voor een goede uitkomst van de zwangerschap. Een abnormale aanleg van de placenta vroeg in de zwangerschap leidt vaak tot pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging), groeivertraging of spontane vroeggeboorte later in de zwangerschap (placentair syndroom). Als deze abnormale aanleg vroeg in de zwangerschap kan worden vastgesteld dan kan de begeleiding van de zwangere daarop worden aangepast en kan er voor deze groep zwangeren gezocht worden naar een medicamenteuze behandeling om deze abnormale aanleg te beïnvloeden.

In een recente kleine (pilot) studie werd bekend dat met een speciale Doppler echo bij 12 weken zwangerschapsduur in combinatie met het meten van een aantal factoren (serum markers) in het bloed deze slechte aanleg kan worden aangetoond waardoor het ontwikkelen van een placentair syndroom later in de zwangerschap kan worden voorspeld. Dankzij de financiële steun van Difrax babyproducten aan het Fonds Gezond Geboren is het nu mogelijk om in een grotere onafhankelijke studie van 900 deelnemers de resultaten van deze pilot studie te bevestigen en een prognostisch model voor de dagelijkse praktijk te ontwikkelen. Zakenvrouw van het Jaar 2016 en CEO Difrax Vivienne van Eijkelenborg: “Door deze VIPS studie is er straks wellicht meer bekend over de oorzaak van vroeggeboorte en de ontwikkeling van dit syndroom.”

Toen CEO van Difrax en Zakenvrouw van het jaar 2016 Vivienne Van Eijkelenborg over het Fonds Gezond Geboren hoorde, besloot zij zich in te zetten voor het Fonds Gezond Geboren. Als Zakenvrouw van het jaar ontvang je bij sommige gelegenheden speakersfees. Het afgelopen jaar heeft Vivienne van Eijkelenborg haar verdiende speakersfees opgespaard en ze overhandigde deze middels een cheque half mei aan de onderzoekers van de VIPS studie aan in het bijzijn van het Fonds Gezond Geboren. Difrax en Vivienne in eigen persoon staan voor happiness van babies en het belangrijkste daarbij is dat elke baby een gezonde start verdiend. Dit doet Difrax al 50 jaar door het ontwikkelen van de beste, kwalitatieve babyproducten. Maar ook door het steunen van dergelijke initiatieven.

Wil jij net als Vivienne ook dit fonds ondersteunen én de bekendheid vergroten, volg ze dan op social media en bezoek hun website. Ze zijn altijd op zoek naar donateurs en willen graag meer initiatieven ontwikkelen om geld in te zamelen voor onderzoek in de verloskunde. Alle beetjes helpen, daarom vond ik het ook belangrijk om dit artikel met jullie te delen.

Facebook: https://www.facebook.com/fondsgezondgeboren/
Twitter: https://twitter.com/gezondgeboren
Instagram: https://www.instagram.com/gezondgeboren/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/fonds-gezond-geboren
Website: www.fondsgezondgeboren.nl

Twijfel jij over je kinderwens?

juni 9, 2017 /