Aandacht, de fles én een schone luier… mijn gedachten na de aanslag in Barcelona

Aandacht, de fles én een schone luier; dat is wat jij op dit moment nodig hebt. De rest kan je nog gestolen worden. Gelukkig maar. Want hoe moet ik je uitleggen dat er mensen zijn, die mét opzet ander mensen kwaad doen. Die aanslagen plegen waar zoveel onschuldige mensen bij om het leven komen. Vandaag is het weer zover. Nu in Barcelona.

Ik weet nog dat je vader en ik op Curaçao waren ten tijde van de aanslagen in Parijs, in november 2015. We volgden alles via internet, lazen de berichten op Twitter en vroegen ons af of we in zo’n wereld wel wilden wonen. Moesten we niet gewoon onze koffers voor altijd pakken en richting Nieuw-Zeeland gaan, waar we zo gelukkig waren tijdens onze reis? Of gewoon op Curaçao een nieuwe toekomst opbouwen? Ja, we spraken er serieus over. Want niet alleen in Parijs was er dreiging; we moesten overal op onze hoede zijn. En helaas lukte dat niet altijd… Brussel, Nice, Berlijn, Machester, Barcelona – de lijst wordt langer. Overal vallen er onschuldige doden. Mensen die in de bloei van hun leven uit het leven worden gegrepen.

Jij krijgt er gelukkig niks van mee. Ja, misschien zie je wel aan onze gezichten dat we geschrokken zijn. Maar zolang wij zorgen dat jij op tijd je flesje hebt, trek je je daar niet zoveel van aan. Want dat is wat jij alleen maar nodig hebt; een schone luier, wat melk (in jouw gevoel flesvoeding, maar voor andere kindjes zal dat borstvoeding zijn) en aandacht. Waarom verliezen we dat uit het oog met de jaren? Waarom zijn we niet wat meer als die kleine van vier maanden, die naar iedereen lacht. Die zijn armpje om je nek slaat – ja zo schattig, ik weet het – als je hem op pakt. Wanneer verliezen we de liefde voor de kleine dingen uit het oog én vinden we het opeens belangrijk om anderen onze wil op te leggen. Waarom moet dat op een steeds gewelddadigere manier?

Natuurlijk zou ik je het liefst voor al die ellende behoeden, maar helaas is dat onmogelijk. Vertrekken naar een eiland hier ver-ver vandaan heeft geen zin. Ik kan als moeder maar één ding doen: dat is je alle liefde geven die ik heb én je opvoeden tot een prachtig mens. Een prachtige jongen, die van iedere minuut geniet samen met de mensen om je heen.

Foto verdrietige vrouw: Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

augustus 17, 2017 /