Als je eens wist: over misbruik en geweld tussen broers en zussen

Hilde Van Mieghem haar nieuwe Als je eens wist-reeks gaat deze keer over siblinggeweld; of te wel misbruik en geweld tussen (plus)broers en (plus)zussen. Het is het vervolg op haar spraakmakende reeksen over kindermishandeling, partnergeweld en oudermishandeling. Als je dit hebt meegemaakt, kan ik me voorstellen dat je twijfelt over je kinderwens (of juist over de komst van nog een kindje in jullie gezin). Daarom deel ik deze kijktip op Twijfelmoeder.

Intrafamiliaal geweld

In dit laatste deel van het vierluik over intrafamiliaal geweld (kindermishandeling, partnergeweld en oudermishandeling zag je eerder), komt Hilde Van Mieghem tot de vaststelling dat siblinggeweld niet eens officieel bestaat als term en bovendien nauwelijks onderzocht wordt. Toch blijkt uit het weinige onderzoek dat het de meest voorkomende vorm van geweld is, als een grote blinde vlek die van binnenuit slachtoffers verzwelgt en families verscheurt.

Siblinggeweld

Het is voor ouders enorm moeilijk om te accepteren dat hun kind of zelfs meerdere kinderen daders blijken. Siblinggeweld wordt ook vaak gerelativeerd en geminimaliseerd: “Zo gaat het nu eenmaal tussen broers en zussen, het hoort erbij.” Slachtoffers worden bijgevolg helemaal aan hun lot overgelaten, zowel binnen het gezin als in hun grotere sociale cirkel, bijvoorbeeld op school.

Geweld tussen broer(s) en zus(sen)

Opvallend is dat ook de slachtoffers zelf daardoor vaak een blinde vlek creëren. Eenmaal ze volwassen zijn, komt het siblinggeweld nauwelijks aan bod binnen therapie. Er is een soort onuitgesproken consensus dat geweld tussen siblings niet als problematisch wordt gepercipieerd, terwijl de gevolgen ervan even impactvol en nefast zijn als kindermishandeling door ouders naar kinderen toe.

Hilde Van Mieghem

Hilde Van Mieghem: “In deze laatste reeks van Als je eens wist wordt duidelijk aangetoond hoe trauma overgedragen wordt van generatie op generatie. Door de onmogelijkheid van ouders om de confrontatie aan te gaan met hun eigen traumatische verleden zijn ze blind voor het geweld tussen hun kinderen dat plaatsvindt onder hun ogen en niet in staat om in te grijpen. De kinderen staan er helemaal alleen voor. Dat heeft me diep geraakt, alweer.”

Slot Als je eens wist

Met dit slot maakt Hilde Van Mieghem (die je misschien vooral als actrice kent), in samenwerking met Borgerhoff & Lamberigts, opnieuw een spraakmakende docuserie over een beladen thema dat tot op vandaag nauwelijks aandacht kreeg en geeft zo een stem aan siblings die al veel eerder gehoord hadden moeten worden.

Als je eens wist – Siblinggeweld

Als je eens wist, vanaf 15 april om 21.20 uur op VRT CANVAS en VRT MAX. Terugkijken kan ook op VRT MAX. Wil je dit vanuit Nederland doen, lees dan de uitleg: Vlaamse tv: VRT MAX, GoPlay, VTM Go, Streamz kijken Nederland.

Afleveringen Siblinggeweld

  • Aflevering 1 – Hoe ontstaat het? Het geweld tussen broers en zussen is de meest voorkomende vorm van intrafamiliaal geweld. Hilde Van Mieghem onderzoekt aan de hand van interviews met getuigen en experten hoe dit siblinggeweld ontstaat, ontspoort en door de jaren heen evolueert.
  • Aflevering 2 – Waar ligt de grens? Geweld tussen broers en zussen bestaat in vele vormen: verbaal, psychologisch, fysiek, tot zelfs seksueel. Experimenteren tussen kinderen is op zich niet abnormaal, maar waar ligt de grens? En hoe ga je er als ouder best mee om?
  • Aflevering 3 – Hoe vind je erkenning? Geweld tussen broers en zussen kan jarenlang aanslepen. Soms komen de plegers op volwassen leeftijd tot inzicht, soms leidt het tot een radicale breuk of een slopende rechtszaak. Hoe vinden slachtoffers erkenning, en hoe komen plegers tot besef?

Lees ook:

Foto: VRT

Twijfel jij over je kinderwens?

april 22, 2024 /