Wasbare luiers: daar was ik zeker van toen ik zwanger werd of toch niet…

Wasbare luiers: als het daar op aan kwam, was Sanne Schotting naar eigen zeggen geen twijfelmoeder. Toen ze zwanger werd, was ze er zeker van dat zij ze ging gebruiken. “Zo veel beter voor het milieu, zo veel eerder zindelijk, zoveel goedkoper, zo’n kleine moeite, en zulke schattige broekjes, dat zou zeker gaan gebeuren!” De dame achter de poep-up store heeft voor ons een gastblog geschreven.

“Wasbare luiers: ik raakte er niet over uitgepraat. Bij de geboorte van ons kindje lagen er al 30 zelf-genaaide luiertjes klaar voor de start. Maar toen ik de eerste volle luier om die poezelige billetjes aantrof, was ik acuut voor 3 maanden genezen. Ik vond het ook maar een groot pakket, zo’n kleine baby met zo’n gigantische luierkont, en kon al die dunne derrie wel in de wasmachine? Dan waren ze toch zo gek nog niet, die spotgoedkope minuscuul dunne wegwerpluiertjes.

Uiteindelijk werd ik per toeval meegevraagd naar een bezoek aan een wasbare luier-consulente van Nappy’s.nl. Schoorvoetend ging ik mee, mijn pre-natale wasbare-luier-enthousiasme was immers al omgeslagen in algehele dikke-luier-konten-deceptie. Hoewel ik dacht alles al te weten, had ik eigenlijk nog maar weinig ‘echte’ wasbare luiers in het echt gezien, ze zijn immers alleen online te koop. “It takes a village to raise a child, and it takes a luier-consulent to start cloth diapering” zo luidt het bekende spreekwoord, en dat bleek te kloppen. Na een uur luiers bespreken en bekijken stond ik enthousiaster als ooit tevoren weer buiten.

Het probleem met (wasbare)luiers is dat het best een nauwlettend en bij tijden smerig klusje is, dus je wilt het natuurlijk wel in een keer goed aanpakken. Maar waar moet je in hemelsnaam beginnen met zo veel merken, systemen, pasvormen, informatiebronnen… De ideale luier blijkt ook nog eens niet te bestaan want waar de een bij zweert werkt bij de ander voor geen meter bij de ander: Ieder kindje is anders gebouwd, plast meer of minder, veel in een keer, of vaak kleine beetjes. En dan is er natuurlijk persoonlijke voorkeur: klittenband of knoopjes, alles in een of tweedelig, helemaal biologisch geproduceerd of synthetisch, dikke kont geen bezwaar of slank een voorwaarde. Ik bleek in die laatste ijdele categorie te vallen en ook voor mijn voorkeur bleek er een ‘goeie fit’.

Ook de extra moeite en gedoe bleek enorm mee te vallen. Aan de wasbare luier kleeft helaas nog een voor-oorlogse associatie met weekemmers, kookwassen, en tot je ellebogen in de stront. ‘Kind waar begin je aan’ lees ik in de ogen van elke vrouw die de tijd van natte hydrofiele lappen nog heeft meegemaakt. Maar we leven in 2017, de wasmachine doet al het vuile werk en de moderne wasbare luier is eigenlijk een heel nieuw en gemakkelijk product. Het lijkt qua vorm op de wegwerpluier, en je kunt er een velletje in leggen dat je met poep en al weggooit. Geen gedoe dus met veiligheidsspelden en hydrofiel origami. Poep is vies ja, maar daar kom je toch niet omheen als je aan kinderen bent begonnen… Dus waarom zou een wasbare luier dan viezer zijn dan een wegwerpluier? Daarbij hebben we nu de luxe van het wegwerp exemplaar, en ik ben de eerste om te beamen dat dat een fijne uitvinding is. Je hoeft echt niet 100% op wasbare luiers over te stappen om het milieu een beetje te sparen. Onderweg, bij de opvang, of als je er gewoon even geen zin in hebt, de wegwerpluier is nog steeds je vriend. Al gebruik je elke dag maar een wasbare luier, dan heb je in een jaar toch al mooi 365 luiers bespaard!

Sinds ik ‘mijn’ manier heb gevonden raak ik maar niet uitgepraat over de wondere wereld van de wasbare luier, weldegelijk een geweldig alternatief voor de alledaagse doch zwaar vervuilende wegwerpluier! Natuurlijk zit mijn omgeving er niet echt op te wachten, die eindeloze luierpraat, dus bedacht ik een manier om er iets zinvols mee te doen. Vanaf 2 december opent de POEP-UP STORE tijdelijk haar deuren op de Zwaanshals in Rotterdam.

Twijfel je of je wasbaar luieren aandurft? Of over welk merk of systeem je voorkeur heeft? Nieuwsgierig hoe het überhaupt werkt? Benieuwd naar de voordelen ten opzichte van wegwerpluiers? Zelf luiers leren naaien? Het kan allemaal in de POEP-UP STORE, waar ik tot 15 januari de wereld een beetje schoner en mooier probeer te maken door de wasbare luier toegankelijker te maken. En waar ik alle twijfelmoeders en vaders met liefde over de wasbare luier-drempel help!”

Meer ontdekken over de wasbare luier pop-up shop van Sanne? Bezoek dan haar Facebook-pagina.

Twijfel jij over je kinderwens?

november 30, 2017 /