Babyfoon met camera? Twijfelmoeder test Alecto DVM-370

Babyfoon met camera? Vroeg ons er een jaar geleden naar en we zeiden dat we dat echt onzin vonden. Nu is dat wel anders… Wat is het handig zeg. Zeker als je kleintje erg onrustig is. En stiekem is het natuurlijk ook genieten van de beelden. Twijfelmoeder test de Alecto DVM-370. Een luxe babyfoon met op afstand bedienbare camera en 4,3 inch scherm.

Babyfoon als stukje geruststelling
De eerste periode met je kindje thuis is ontzettend spannend. Een babyfoon zorgt dan voor dat stukje geruststelling als je kleintje slaapt. Maar waarom moet dat er één met camera zijn, vroegen wij ons zelf af. Nee, een eenvoudige zonder toeters en bellen was voor ons meer dan genoeg. Sterker nog: na een dag of drie ‘m gebruikt te hebben, gooiden we ‘m terug in de kast. Wat registreert zo’n ding veel. Tja, en als je dan al een lichte slaper bent, dan is dat geen al te beste combinatie. We hadden ook geluk; ons mannetje sliep na drie weken al van een uur of elf tot half zeven, zeven uur. Dan heb je een babyfoon alleen nog nodig als je ergens op bezoek gaat.

Babyfoon als raadgever
Tja, nu de nachten heel anders verlopen dan het eerste half jaar – onze man is gemiddeld twee keer per nacht wakker – is een babyfoon mét camera wel een uitkomst. We gebruiken ‘m nu als raadgever. Ligt hij zo’n beetje tegen het hoofdbord aan. Stoot hij daardoor zijn hoofd veelvuldig, dan lopen we snel stilletjes naar binnen om hem goed te leggen. Is hij heel onrustig, maar zien we dat hij nog in de slaaphouding ligt, dan zetten we een slaapliedje op via de babyfoon. Zien we dat hij op zijn knietjes in bed zit of juist heel wild ligt te bewegen, dan maken we – in de meeste gevallen – eerst een flesje, zodat hij rustig wordt.

Twijfelmoeder test Alecto DVM-370
Alecto is zo’n merk waar je als ouder niet omheen kan. Ze hebben een ruim aanbod aan babycare producten, waarbij ze al ruim veertig jaar ervaring hebben met babyfoons. Onze keuze viel op de Alecto DVM-370; een luxe babyfoon met op afstand bedienbare camera en 4,3 inch scherm. Volgens de verpakking 100% storingsvrij, met diverse slaapliedjes, praat mogelijkheid en automatische infrarood belichting zodat je ook in het donker je kindje goed ziet liggen.

Zo hebben wij ‘m ingesteld
Het is even puzzelen om ‘m goed in te stellen. Dat heeft met name te maken met het feit dat ik aan de slag wil zonder de gebruiksaanwijzing te lezen. Hoe moeilijk kan het zijn tenslotte? Nou, als je de het duidelijke boekje volgt met aanwijzingen van Alecto dan is het zo gedaan. Ga je zelf klungelen, dan duurt het wat langer. Wij hebben de camera uiteindelijk aan het plafond bevestigd, zodat we goed zicht hebben op zijn hele bedje. De ouderunit staat op ons nachtkastje. Het geluid hebben we uitstaan. We hoeven niet ieder kuchje te horen en als-ie echt huilt, dan horen we dat door de muren heen. Hij slaapt tenslotte naast ons. Daarnaast hebben we ingesteld dat hij alleen beeld en geluid geeft als de baby huilt. Anders staat-ie in slaapstand. Ik ben een lichte slaper, dus ik schiet zelfs al wakker van het licht van het scherm (dat trouwens perfect beeld geeft).

Zijn we tevreden?
Wat de belangrijkste zaken betreft wel. Ik zet alle punten voor je op een rijtje.

  • Bereik: Dankzij de antenne is het signaal goed. We hebben het niet op de meter getest, maar je hebt binnenshuis zo’n vijftig meter. Buitenshuis heeft-ie een bereik tot driehonderd meter.
  • Reactievermogen: Er mag dan iets vertraging op de lijn zitten; het geluid en beeld gaan heel snel aan als er wordt gehuild. Wel zo fijn; daar heb je ‘m tenslotte voor.
  • Beeld: Ik vind 4,3 inch een hele mooie maat. Niet te groot, maar je ziet wel perfect wat er gaande is in het bedje. De infraroodcamera zorgt voor mooie beelden in het donker.
  • Bediening camera: Draaien van de camera gaat heel eenvoudig en vlot.
  • Temperatuur: Deze babyfoon meet ook de temperatuur in het kamertje. Wij hebben de camera natuurlijk hoog hangen; warmte gaat om hoog. In het kamertje lijkt de temperatuur volgens de camera dus erg hoog, terwijl dat in werkelijkheid meevalt. Toen we ‘m gewoon beneden hadden, lag het wel meer in lijn met elkaar.
  • Geluid: Dat zou wat mij betreft wel een tikkeltje zachter mogen. Als je door de unit praat of een slaapliedje speelt (leuke nummertjes trouwens, die na vijftien minuten automatisch stoppen) dan klinkt dat heel hard door het kamertje. Je kunt het volume niet regelen, dus dat is absoluut een minpuntje.
  • Nachtlampje: Tja… Zo’n lampje is natuurlijk heel fijn. Maar dan moet je ‘m wel uit kunnen zetten. Volgens de gebruiksaanwijzing kan dit ook, maar in ons geval blijft-ie branden of het nu aan of uit staat. Dit hebben we opgelost door er een plakkertje over te plakken. Zo hebben we er ook geen last meer van.

Ga voor meer technische gegevens en foto’s naar de pagina van Alecto.

Twijfel jij over je kinderwens?

januari 15, 2018 /