Hoe kun je je kind vergeten in de auto (met de dood tot gevolg)?

Hoe kun je je kind vergeten in de auto? Dat vragen we ons denk ik allemaal af als we nieuwsberichten lezen over kindjes die gestorven zijn, nadat hun ouders ze vergeten waren. VTM zendt hierover morgen de indrukwekkende documentaire ‘Onoverkomelijk Ouderverdriet’ over uit (kijk ‘m hier). Wat als je de dood van je kind op je geweten hebt… In mijn Check-rubriek alvast meer informatie over deze uitzending die ik absoluut ga kijken (vanuit Nederland kan dat via de site of app).

Zelf heb ik ook al eens geschreven over een moeder die haar kindje vergat, maar dat is niets als je het met de verhalen uit deze aflevering van Telefacts Zomer vergelijkt. Wist je dat ze er in de Verenigde Staten zelfs een naam voor hebben: het Forgotten Baby Syndrome – ouders die hun baby achterlaten in de auto en de baby daarna vergeten, terwijl het bloedheet is. Je hoort het soms op het nieuws, maar het lijkt niet te vatten. Toch gebeurt het vaker dan we denken.

In de Verenigde Staten sterven jaarlijks gemiddeld een veertigtal kinderen, nadat ze door hun ouders zijn vergeten en achtergelaten in een wagen. Het overkwam in 2004 Doug Grote. Hij vergat zijn dochter van vier, Kirsten: “We liepen samen de crèche binnen. Ik keek in het boek, om Kirsten uit te schrijven en zag dat ik haar niet ingeschreven had. En toen klikte er iets. Ik weet niet wat, maar ik wist meteen dat er iets mis was. En ik begon te lopen. Ik liep naar de achterkant van de auto en deed de koffer open. En daar lag ze. Ze was uit haar autostoel gekropen, maar geraakte niet uit de auto.” Kirsten overleed door verstikking. Ze werd vier.

Het is één van de hartverscheurende verhalen die in deze aflevering van Telefacts Zomer voorbij komen. Alle geïnterviewde ouderparen hebben  één ding met elkaar gemeen hebben: hun kind is omgekomen in een oververhitte auto… “Door hun verstrooidheid. Eén vergetelheid waarvan de gevolgen niet te overzien zijn. Maar het kan iedereen overkomen, blijkt uit de reportage. Jong, oud, gediplomeerd of ongeschoold. Rijk of arm. Man of vrouw”, lees ik in het persbericht van de Vlaamse tv-zender. Als je zo’n nieuwsbericht hoort, vorm je tenslotte meteen je mening. Dat zullen wel van die drukke carrièretijgers zijn, die eigenlijk helemaal geen tijd voor kinderen hebben. Of herkennen jullie dat niet?

Maar wat moet het verschrikkelijk zijn om zelf verantwoordelijk te zijn voor de dood van je kind. In mijn omgeving zie ik dat het hartverscheurend is om je kind te moeten missen; ongeacht op welke leeftijd je hem of haar ook verliest. Maar hoe moet je verder als jij schuldig bent aan het overlijden van jouw zoon of dochter, omdat je simpelweg je kindje in de auto vergat. Hoe gebeurt zoiets? In de reportage Onoverkomelijk Ouderverdriet worden drie gezinnen gevolgd die het meemaakten en moeten leren leven met de persoonlijke, sociale en legale gevolgen ervan.

De reportage Ononverkomelijk Ouderverdriet is te zien in Telefacts Zomer op donderdag 28 juni 2018 om 21.55 bij VTM.

Twijfel jij over je kinderwens?

juni 27, 2018 /