Kinderopvang duurder dan wat je verdient? Onzin + andere inzichten

Kinderopvang duurder dan wat je verdient? Ja, dat wordt nog wel eens gezegd. De hoge kosten van de kinderopvang worden vaak genoemd als reden waarom de minstverdienende ouder (vaak de vrouw) niet of minder gaat werken. De aanname luidt dat een dag extra salaris niet opweegt tegen een dag extra kinderopvang. Maar wist je dat ouders die in de laagste belastingschijf zitten maar liefst 94% van de kosten van de kinderopvang terug kunnen krijgen? De kinderopvangtoeslag is namelijk inkomensafhankelijk. De WerkZorgBerekenaar van het Nibud en WOMEN Inc. geeft hier inzicht in.

De WerkZorgBerekenaar is een online rekentools die (aanstaande) ouders inzicht geeft in hun (toekomstige) financiële situatie. Deze tool – die in één jaar tijd al meer dan 100.000 keer gebruikt is – laat zien dat in veel gevallen een meer gelijke verdeling van werk en zorg voordeliger is. Dat is wat de helft van de Nederlanders het liefste wil, maar op dit moment doet slechts 18% dit. De keuze die stellen maken voor de verdeling van werk en zorg is nog te vaak gebaseerd op (veelal onjuiste) aannames.

Vaak wordt er bijvoorbeeld vanuit gegaan dat de partner die het meest verdient, zoveel mogelijk moet blijven werken. Hierdoor komt het er in de praktijk vaak op neer dat het de vrouw is die haar betaalde arbeidsuren terugschroeft om voor de kinderen te zorgen. 47% van de vrouwen doet dit, terwijl 91% van de mannen evenveel blijft -of zelfs meer gaat- werken.

Blijven werken loont
De meeste ouders zijn anderhalfverdieners; een fulltime baan voor hem en een halve baan voor haar. Bij 18% van de stellen tussen de 25 en 49 jaar met minderjarige kinderen werkt de man wel en de vrouw niet. Financieel gezien gaan veel gezinnen erop vooruit als beide partners (parttime) gaan werken, in plaats van dat de minstverdienende stopt of minder gaat werken als er kinderen komen. Dit komt onder andere door de hogere algemene heffingskorting en de inkomensafhankelijke combinatiekorting die de minstverdienende partner krijgt. Dit zie je niet in het salaris, maar pas aan het eind van het jaar bij de belastingaangifte. De WerkZorgBerekenaar toont dit soort heffingskortingen wel, waardoor je direct ziet wat financieel de gunstigste arbeidsverdeling is.

Zelf kende ik deze tool nog niet, maar ga er toch eens induiken. Nu zijn wij allebei evenveel blijven werken, maar misschien kan het wel een tandje minder

Afbeelding van stel met zwangere vrouw die sparen van Shutterstock. 

Twijfel jij over je kinderwens?

juni 4, 2018 /