Vergeet broers en zussen van overledene niet

Vergeet broers en zussen van overledene niet. Dat is de boodschap van Vera Bonke uit Zwolle, die recent de Facebook-groep ‘Achtergebleven broers en zussen’ is gestart. EditieNL heeft er een uitgebreid artikel over geschreven. Deze tekst maakte zoveel indruk op mij, dat ik ‘m met je moest delen in de check-rubriek.

Vera vertelt in het interview dat haar broer tien jaar geleden overleden is. Ze heeft het er nu moeilijker mee dan ooit. “Ik denk dat het komt door de leeftijdsfase. Ik word 28, hij zou 30 zijn geworden. O me heen gaan mensen trouwen en krijgen ze kinderen. In die fase zou hij nu ook zitten. Het is heel confronterend.”

Terwijl ik dat lees, bedenk ik me dat we nabestaanden in onze omgeving als het wat langer geleden is, toch vaak vergeten. Net nadat iemand (plotseling) is overleden, delen we ons medeleven massaal. Dan sturen we kaartjes, delen ons verdriet online en gaan – ligt er natuurlijk een beetje aan hoe dichtbij je stond – langs bij de nabestaanden.

Meteen na de uitvaart merk je al dat het leven doorgaat. En maanden later lijken veel mensen het alweer vergeten. Ieder gaat door in de waan van de dag. Bij broers en zussen blijkt er dan nog vaak geïnformeerd te worden naar hoe de ouders met het verlies van hun kind omgaan. Maar hoe het met hun gaat? Nee, daar wordt niet meer naar gevraagd.

Nu ik het verhaal van Vera lees, besef ik me dat het goed is om een sfeer te creëren waarin de broer of zus altijd haar verhaal kan doen. Ik vind het persoonlijk namelijk ook erg moeilijk om te vragen hoe een nabestaande zich nu voelt na het verlies van een dierbare. Misschien hebben ze net een ‘goede dag’ en verstoor je die door ze weer op het gemis te wijzen?

Anderzijds vind ik het persoonlijk ook fijn om herinneringen te delen. Kijk je naar Vera dan zie je zelfs dat het heel veel invloed heeft. Ze zegt: “Ik hoef bijvoorbeeld ook niet meer te trouwen. Er mist een essentieel iemand, die is er dan niet bij.”

Klik hier om naar de Facebook-pagina van Vera te gaan.

Foto kaars van Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

juni 12, 2018 /