TwijfelMoeder-boek voor de Boekenweek?!

Het Boekenweek-thema van aankomend jaar is ‘De moeder de vrouw’. Een mooi moment om in aanloop naar dit festijn het TwijfelMoeder-boek te presenteren. Als ze me dat vertellen bij uitgeverij HarperCollins Holland ben ik het helemaal met Jacoba en Lisanne eens. Tot er een maar volgt… ‘Maar dan moet het boek wel zo rond 1 december geschreven zijn’.

Ai… Op het moment dat ik bij de uitgeverij in Amsterdam zit, is het al midden juli. Daarnaast moeten er eerst nog wat zakelijke afspraken afgestemd worden (contractbesprekingen en dat soort, maar daar ga ik jullie niet mee vermoeien). Dat betekent dat de beschikbare tijd wel steeds korter wordt. Zeg pak ‘m beet vanaf begin augustus dan. Dan heb je dus 4 maanden. En dat is erg beperkt, beseffen ook de dames zich. Toch komen we samen tot de conclusie dat het niet onmogelijk is. Of zoals ik zelf zegt ‘dan wordt het een snelle bevalling’.

Als een boek zo mooi aansluit op een thema van de Boekenweek dan laat je die kans natuurlijk ook niet liggen. Zeker als je weet dat de bekendmaking van het onderwerp en de schrijvers van het Boekenweekgeschenk en het Boekenweekessay nogal wat hebben losgemaakt. Juist nu er aandacht is voor de diversiteit, is het goed om ook een ander geluid te horen. Het is namelijk niet zo vanzelfsprekend dat iedereen een kinderwens heeft. Er zijn zoveel vrouwen, maar ook mannen, die twijfelen om de meest uiteenlopende redenen.

Als je de omschrijving van het CPNB (de stichting die de Boekenweek jaarlijks organiseert) leest, begrijp je meteen hoe goed het TwijfelMoeder-boek in deze week past. “De moeder de vrouw. Twee identiteiten, zijn zij onlosmakelijk met elkaar verbonden? Een relevante vraag waar je heel verschillend op kunt antwoorden; een onderwerp dat net zo veelzijdig is als dat er moeders en vrouwen zijn. Niet voor niets is het dan ook een regelmatig terugkerend onderwerp voor maatschappelijk debat. Het thema kent twee verschillende perspectieven, die van de moeder zelf maar ook die van het kind. Ervaringen met moederschap lopen uiteen van een ‘natuurramp’ (Joke Smit) tot het mooiste dat je kan overkomen. En waar blijft de begeerte van de moeder de vrouw? Kinderen kunnen idolaat van hun moeder zijn of juist hele strenge criticasters. Al deze zienswijzen leveren een leger aan literaire moeders op, van Medea tot oermoeders.”

De Boekenweek 2019 vindt plaats van 23 tot en met 31 maart.

Twijfel jij over je kinderwens?

augustus 30, 2018 /