Dag van KDV-leidster kleurt gitzwart… dodelijk ongeval met Stint

Gitzwart kleurt de Dag van de KDV-leidster vanochtend. Vier kindjes in de leeftijd van 4 tot 11 jaar (waarvan 2 of 3 kinderen zelfs uit één gezin) zijn om het leven gekomen bij een ongeval op het spoor in Oss. Een vijfde kind en de begeleidster van kinderopvang Okido zijn zwaargewond geraakt. De vrouw bestuurde een Stint (een elektrische bakfiets / bolderkar waar de leidster achterop staat en stuurt), waarmee ze de kindjes naar de basisschool bracht. Vanaf dat ik vanochtend het nieuws iets voor negenen las, heb ik al een knoop in mijn maag. Wat verschrikkelijk.

Vrolijke, opgewonden snoetjes

Ik denk dat ik zelf nog nooit sterk het ‘moeder’ gevoel heb gehad. Misschien komt het, omdat ik mijn kleine man net op de opvang heb afgezet. “Dag kleine man: speel maar lekker met de kindjes. Mama ziet je vanavond weer.” Bij de opvang waar hij zit, hebben ze ook een aantal elektrische bakfietsen. De kindjes van de voorschoolse opvang worden met de bus naar school gebracht, maar met de kleintjes fietsen ze wel eens naar het dorp. Toen ik dat voor het eerst zag, dacht ik: wat leuk, dan gaan ze nu al op avontuur. Dan zie je die vrolijke, opgewonden snoetjes met z’n allen in het bakkie zitten. Dat gun je ieder kind.

Omdat ik me niet kan focussen – en maar aan die ouders, familie, leidsters en andere getuigen blijf denken – besluit ik maar naar de supermarkt te gaan. Even hersenloos de boodschappen doen. En ik ben niet de enige hoor ik net in de persconferentie, waarbij de burgemeester vertelt dat veel ouders hun kinderen zelfs van de opvang hebben opgehaald. En juist als ik weer terugrijd, dan kom ik ze tegen. Breedlachend: wat is het fijn om er zo op uit te zijn. Daar kan ik als ouder toch niets op tegen hebben? Geen idee trouwens of je daar dan toestemming voor moet geven of dat zoiets in de kleine lettertjes staat. Anderzijds: als je kiest voor voorschoolse opvang, dan weet je dat je kind naar school moet worden gebracht.

Verkeerde zuinigheid?

Thuis kan ik niet anders dan alles weer lezen. Hoe kan dit nu gebeuren? Ja, ik heb die Stints ook wel eens voorbij zien komen van een andere opvang hier in de buurt. Ze zijn niet de enige wekelijks worden tussen de 50.000 en 60.000 kinderen in zo’n elektrische bolderkar vervoeren. In het voertuig dat een snelheid kan halen van 17 km/uur kunnen meer kindjes dan in een gewone bakfiets (als ik het goed begrijp – in een Stint kunnen er maximaal 10, die een heupgordeltje dragen) en je mag er al vanaf je zestiende mee rijden.

Een rijbewijs heb je niet nodig; een rijvaardigheidstraining is voldoende. Die doe je bij levering, dus de eigenaar zelf spreekt ook al uit dat er ook mensen op een Stint zouden kunnen rondrijden, die ‘m niet hebben gehad. Binnen een bedrijf rijden er soms meerdere mensen op. De bovengenoemde zaken maken ‘m aantrekkelijker dan een busje waarvoor je een chauffeur nodig hebt. (zeker omdat-ie ook nog eens milieuvriendelijk is). Maar is het ook veiliger? Ik durf het niet te zeggen… Anders is het natuurlijk verkeerde zuinigheid, toch? Anderzijds: er gebeuren ook ongelukken met auto’s.

Stuntelen op een Sint

EditieNL heeft in april 2018 een reportage gemaakt over die karretjes. De titel is ‘Stuntelen op een stint’. Veilig Verkeer Nederland zegt dat ze vaak een gevaar op de weg zijn. Nu weet ik niet precies hoe die bolderkarren werken, maar een schijnt een soort Segway met een bak ervoor te zijn. Nu heb ik jaren geleden in Benidorm een Segway-tour aan me voorbij moeten laten gaan, omdat ik op de parkeerplaats het ding al niet onder controle wist te houden. Dus als het echt zo is, dan zou ik als ouder het toch wel willen weten als mijn kind in zo’n karretje naar school zou worden gebracht. (Na het bekijken van de reportage van EditieNL denk ik dat een Stint wel eenvoudiger bestuurbaar is dan een Segway. Alleen breng je met een Segway alleen jezelf in gevaar; en met zo’n elektrische bakfiets dus ook de kindjes die met je meerijden.)

Net heeft RTL Nieuws via het liveblog bekend gemaakt dat enkele – grote – kinderopvangorganisaties per direct stoppen met het gebruik van de Stints. Dit doen zij uit voorzorg tot duidelijk is wat de oorzaak van het ongeluk is. Een opvang uit Enschede liet aan Tubantia weten dat zij bewust niet van de bolderkar gebruik maken.

Wat een drama…

Maar wat heeft het gewijs voor zin? Dit is een drama voor alle betrokkenen. Ik ben er stil van…

Foto van verdrietige vrouw Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

september 20, 2018 /