Actueel
Dag van KDV-leidster kleurt gitzwart… dodelijk ongeval met Stint

Gitzwart kleurt de Dag van de KDV-leidster vanochtend. Vier kindjes in de leeftijd van 4 tot 11 jaar (waarvan 2 of 3 kinderen zelfs uit één gezin) zijn om het leven gekomen bij een ongeval op het spoor in Oss. Een vijfde kind en de begeleidster van kinderopvang Okido zijn zwaargewond geraakt. De vrouw bestuurde een Stint (een elektrische bakfiets / bolderkar waar de leidster achterop staat en stuurt), waarmee ze de kindjes naar de basisschool bracht. Vanaf dat ik vanochtend het nieuws iets voor negenen las, heb ik al een knoop in mijn maag. Wat verschrikkelijk.

Het TwijfelMoeder-boek komt er aan! Volg de voortgang via DE TWIJFELMOEDER nieuwsbrief. Twijfel jij over je kinderwens: dan is er de besloten Facebook-groep Twijfel over Kinderwens.

Vrolijke, opgewonden snoetjes
Ik denk dat ik zelf nog nooit sterk het ‘moeder’ gevoel heb gehad. Misschien komt het, omdat ik mijn kleine man net op de opvang heb afgezet. “Dag kleine man: speel maar lekker met de kindjes. Mama ziet je vanavond weer.” Bij de opvang waar hij zit, hebben ze ook een aantal elektrische bakfietsen. De kindjes van de voorschoolse opvang worden met de bus naar school gebracht, maar met de kleintjes fietsen ze wel eens naar het dorp. Toen ik dat voor het eerst zag, dacht ik: wat leuk, dan gaan ze nu al op avontuur. Dan zie je die vrolijke, opgewonden snoetjes met z’n allen in het bakkie zitten. Dat gun je ieder kind.

Omdat ik me niet kan focussen – en maar aan die ouders, familie, leidsters en andere getuigen blijf denken – besluit ik maar naar de supermarkt te gaan. Even hersenloos de boodschappen doen. En ik ben niet de enige hoor ik net in de persconferentie, waarbij de burgemeester vertelt dat veel ouders hun kinderen zelfs van de opvang hebben opgehaald. En juist als ik weer terugrijd, dan kom ik ze tegen. Breedlachend: wat is het fijn om er zo op uit te zijn. Daar kan ik als ouder toch niets op tegen hebben? Geen idee trouwens of je daar dan toestemming voor moet geven of dat zoiets in de kleine lettertjes staat. Anderzijds: als je kiest voor voorschoolse opvang, dan weet je dat je kind naar school moet worden gebracht.

Verkeerde zuinigheid?
Thuis kan ik niet anders dan alles weer lezen. Hoe kan dit nu gebeuren? Ja, ik heb die Stints ook wel eens voorbij zien komen van een andere opvang hier in de buurt. Ze zijn niet de enige wekelijks worden tussen de 50.000 en 60.000 kinderen in zo’n elektrische bolderkar vervoeren. In het voertuig dat een snelheid kan halen van 17 km/uur kunnen meer kindjes dan in een gewone bakfiets (als ik het goed begrijp – in een Stint kunnen er maximaal 10, die een heupgordeltje dragen) en je mag er al vanaf je zestiende mee rijden.

Een rijbewijs heb je niet nodig; een rijvaardigheidstraining is voldoende. Die doe je bij levering, dus de eigenaar zelf spreekt ook al uit dat er ook mensen op een Stint zouden kunnen rondrijden, die ‘m niet hebben gehad. Binnen een bedrijf rijden er soms meerdere mensen op. De bovengenoemde zaken maken ‘m aantrekkelijker dan een busje waarvoor je een chauffeur nodig hebt. (zeker omdat-ie ook nog eens milieuvriendelijk is). Maar is het ook veiliger? Ik durf het niet te zeggen… Anders is het natuurlijk verkeerde zuinigheid, toch? Anderzijds: er gebeuren ook ongelukken met auto’s.

Stuntelen op een Sint
EditieNL heeft in april 2018 een reportage gemaakt over die karretjes. De titel is ‘Stuntelen op een stint’. Veilig Verkeer Nederland zegt dat ze vaak een gevaar op de weg zijn. Nu weet ik niet precies hoe die bolderkarren werken, maar een schijnt een soort Segway met een bak ervoor te zijn. Nu heb ik jaren geleden in Benidorm een Segway-tour aan me voorbij moeten laten gaan, omdat ik op de parkeerplaats het ding al niet onder controle wist te houden. Dus als het echt zo is, dan zou ik als ouder het toch wel willen weten als mijn kind in zo’n karretje naar school zou worden gebracht. (Na het bekijken van de reportage van EditieNL denk ik dat een Stint wel eenvoudiger bestuurbaar is dan een Segway. Alleen breng je met een Segway alleen jezelf in gevaar; en met zo’n elektrische bakfiets dus ook de kindjes die met je meerijden.)

Net heeft RTL Nieuws via het liveblog bekend gemaakt dat enkele – grote – kinderopvangorganisaties per direct stoppen met het gebruik van de Stints. Dit doen zij uit voorzorg tot duidelijk is wat de oorzaak van het ongeluk is. Een opvang uit Enschede liet aan Tubantia weten dat zij bewust niet van de bolderkar gebruik maken.

Wat een drama…
Maar wat heeft het gewijs voor zin? Dit is een drama voor alle betrokkenen. Ik ben er stil van…

Foto van verdrietige vrouw Shutterstock.

Baby algemeen
TwijfelMoeder
TwijfelMoeder is in 2013 ontstaan, omdat ik (Patricia de Ryck - 1984 - ondernemer en journalist) twijfelde over mijn kinderwens. Wel of geen kinderen - het leverde heel wat vooroordelen en discussies op. Ik heb in middels mijn keuze gemaakt en ben in maart 2017 bevallen van ons eerste kindje, maar het onderwerp is nog steeds relevant. Je leest hier mijn column, lezerspost en allerhande nieuwtjes. Kortom: TwijfelMoeder is een gevarieerde site voor iedereen.
2 comments
 • Saskia
  sep 22, 2018 (21:21)

  Het raakt me. Vooral voor mij als pedagogisch medewerker…

  Ik rij ook in vakanties op een Sint, en zit vol ongeloof te luisteren naar alle berichten dat het onveilig is. Als je weet hoe je ermee omgaat is hij zeker niet onveilig. Hij is zelfs stabieler dan een bakfiets. Mensen gooien van alles online op social media, zonder ook maar iets te weten over de daadwerkelijke situatie. Als er 1 situatie zou moeten zijn waarbij iedereen elkaar zou moeten omarmen, zou dit het wel moeten zijn i.p.v. discussies te voeren met elkaar. Iedereen heeft er een menig over, hoewel dit met een fiets of een busje ook had kunnen gebeuren…

  Ongeloof. Met een dubbel gevoel de dag van de leidster … Nooit meer hetzelfde. Mijn hart kleur zwart als pedagogisch medewerker, elke dag vol energie en plezier naar werk gaan. Die lachende kindjes ziet, die graag wil geloven dat het allemaal maar een droom is dat dit iemand is overkomen. Dit had mij ook kunnen overkomen.

  Misschien dat ik er nog eens een artikel aan wijd, maar weet niet zo goed hoe ik alle gevoelens moet verwoorden. Voor alle partijen is dit gewoon in en in triest.

 • Lifestyle Mommy’s ~ Linda
  sep 20, 2018 (19:32)

  Je bericht raakt me hoewel ik het nieuws vanmorgen inderdaad hoorde net als driekwart Nederland. Mijn hart huilt, het laat me niet los. Ik kan me zelfs niet een deel verplaatsen in de leidster, zij moet net als de ouders en vele kinderen door. Maar zij was er bij, dit gaat een groot trauma voor haar zijn, vreselijk is het. En al die familieleden die hun kinderen moeten missen maar ook andere kinderen die hun vriendjes, vriendinnetjes moeten missen. Onvoorstelbaar, wat een dag…

Leave a Comment

Name*
Email*
Website

%d bloggers liken dit: