Geld lenen? Zorg dat je weet waar je aan toe bent

Geld lenen? Zorg dan dat je weet waar je aan toe bent. Veel Nederlanders staan wel eens voor een financiële uitdaging. Denk bijvoorbeeld aan een verbouwing die nodig is nu er een kindje op komst is. Of de aanschaf van een nieuwe auto, omdat die oude het begeven heeft en je toch naar je werk moet… Waar tover je dan dat geld vandaan…

Ik ben natuurlijk van origine Zeeuws. Het gezegde ‘ons bin zuunig’ geldt ook voor mij. Ik vind het belangrijk om te sparen ‘voor later’. Mijn eerste salaris vloog er dan ook niet doorheen. Nee, dat ging netjes naar mijn spaarrekening. Alleen als ik het geld op mijn rekening heb staan, laat ik me verleiden tot grotere aankopen. Hoeveel je moet ‘reserveren’? Het Nibud adviseert om maandelijks 10 procent van je inkomen apart te zetten. Op die manier kun je een potje opbouwen voor het geval je voor onvoorziene uitgaven komt te staan.

Alleen komt rampspoed zelden alleen. Of zoals in ons geval: niet alleen onze tv gaf er de brui aan, ook onze vaatwasser begon kuren te vertonen. Als je voor het eerst gaat samenwonen, heb je al die dingen waarschijnlijk rond hetzelfde moment gekocht, dus het is ook niet gek dat ze dan rond dezelfde periode kuren gaan vertonen. Of het voorbeeld van mijn auto: die kwam niet door de APK, maar ondertussen had ik ook nog een laptop nodig. Ah, waarom kom je niet meer geleidelijk voor kosten te staan. Hoe vang je zo’n financiële tegenvaller op als je spaarsaldo niet toereikend is.

Misschien klop jij in zo’n geval bij je ouders of een ander familielid aan. Fijn als die mogelijkheid er is én dat jij dat ook durft te vragen. Maar ik denk dat heel veel mensen denken ‘dit los ik zelf op’. Aan de ene kant, omdat ze realistisch zijn en ouders zelfs die reserve niet hebben. Aan de andere kant, omdat men ‘te trots’ is en ouders niet ongerust wil maken. Dan kan een persoonlijke lening een goede oplossing zijn om toch die noodzakelijke uitgave te doen. Dat is een lening waarvan de looptijd tussen de 12 en 180 maanden ligt.

Ben jij huiverig voor zo’n persoonlijke lening. Heel begrijpelijk. Daarom is het belangrijk om zelf de regie te houden. Zoek dus allereerst een partij waar je je goed bij voelt. Een partij waar je gehoord wordt. Persoonlijk mee kunt communiceren. Je vragen kunt stellen. Met deskundige medewerkers, maar ook met een heldere en snelle manier van handelen. Beoordeel zo hoeveel je gaat lenen, hoe snel je wil aflossen én wees je er van bewust hoeveel je dan aan het eind van de rit hebt betaald.

Heb je al een andere lening lopen? Een krediet waar je maar niet van af lijkt te komen. Ik lees bij het Nederlands Krediet Collectief dat het tegenwoordig ook mogelijk is om bestaande lening(en) samen te voegen of over te sluiten tegen een lagere rente. Ze melden dat boetevrij inlossen ook mogelijk is. Allemaal zaken die je in je oriëntatie mee moet nemen. Laat je informeren. De slogan ‘Let op! Geld lenen kost geld’ is er tenslotte niet voor niets. Zorg er dan voor dat het je het minste kost én geen blok aan je been wordt.

Foto: stel kijkt naar financiën van Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

februari 5, 2019 /