Tips voor als je twijfelt over je kinderwens

Tips voor als je twijfelt over je kinderwens. Ik ga ze hier voor jullie verzamelen. Op mijn Facebook-pagina en besloten Facebook-groep vraag ik vandaag namelijk naar de tips van mijn volgers. Met mijn boek De twijfelmoeder en meer dan duizend artikelen in mijn blog archief is dit natuurlijk al een mooie plek om je te laten inspireren. Maar er is vast veel meer…

Denk dan aan boeken, artikelen, podcast-series, YouTube-kanalen, documentaires, tv-programma’s, websites en ga zo maar door. Ik zal zelf een voorzetje geven en zal later jullie input in dit artikel verwerken, zodat ook toekomstige bezoekers van de site er iets aan hebben (als ze dit artikelen bijvoorbeeld in Google tegenkomen).

  1. De twijfelmoeder, verschenen in maart 2019 bij HarperCollins Holland en geschreven door mij Patricia de Ryck aka Twijfelmoeder. Aan de ene kant ga ik in op de druk die je kunt voelen om moeder te worden. Anderzijds belicht ik verschillende factoren waarover je kunt twijfelen. Ik heb ontzettend veel ervaringsdeskundigen en professionals gesproken en het allemaal bij elkaar gebracht in een handzaam boek. Wil je meer lezen, dan vind je hier – op mijn bijbehorende blog – dagelijks meer inspiratie en meer dan duizend artikelen in het archief. Hier bijvoorbeeld de lezerspost en de interviews.
  2. De YouTube-reeks Wil ik kinderen? van journaliste en vlogger Sofie Rozendaal. Ik volg deze dame al ontzettend lang en waardeer haar openheid over taboe-onderwerpen, zoals de struggle met anorexia of over een relatie met een oudere man. De reeks Wil ik kinderen kun je kennen van Viva, die de video’s iedere week ook deelde op de site. In mijn boek komt Sofie aan het woord over een experiment dat ze deed en gaan we wat verder in op haar gevoelens, maar deze reeks is echt een aanrader als je het kinderwensthema vanuit verschillende hoeken belicht wil zien. Ze spreekt namelijk met ontzettend veel mensen. Niet alleen met vriendinnen en haar ouders, maar ook met (ervarings)deskundigen.
  3. De documentaire De Roze Dolk, die vorig jaar op tv te zien was, vind ik ook zo’n aanrader. Wat komt er op je af zodra je besluit dat je kinderen wil? Nogal wat, zo ondervindt ook programmamaker Bo Jeuken. Bij háár sloeg in ieder geval direct de twijfel toe: Ben ik wel klaar voor een kind? Ik denk dat dat een vraag is waar veel twijfelaars mee worstelen. Je kunt ‘m terugkijken. Het interview met schrijver Henk van Straten is mij erg bijgebleven. Must see dus!
  4. Het net verschenen boek Echte vrouwen krijgen een kind van Liesbeth Smit. In Echte vrouwen krijgen een kind beschrijft niet-moeder Liesbeth Smit hoe het is om als vrouw anno nu géén kinderen te hebben. Hoe ga je om met (impliciete) verwachtingen van jezelf en je omgeving? Waarom vinden we het moederschap zo vanzelfsprekend, en zijn “vrouwelijkheid’ en “moederschap’ zo onlosmakelijk met elkaar verbonden? En hoe kun je als vrouw zonder kinderen wel degelijk een rijk leven leiden?
  5. Over dat zelfde thema is voor de Boekenweek ook Gelukkig zonder kinderen van Lisette Schuitemaker. Dit boek is gebaseerd op een wereldwijd onderzoek en meer dan 70 interviews met kinderloze en kindervrije vrouwen en mannen van 29 tot 92 jaar met diverse achtergronden. Met centraal het onderwerp, zoals de titel al zegt, kun je gelukkig zijn zonder kinderen.
  6. Al wat eerder verschenen, maar nog steeds relevant. Geen kinderen geen bezwaar van Emely Nobis. Deze ervaringsdeskundige komt ook aan het woord in mijn boek De twijfelmoeder. Dit boek geeft inzicht in de werkelijke oorzaken achter de toenemende kinderloosheid en laat zien dat veel vrouwen simpelweg nooit naar een baby hebben verlangd. Voor hen is kinderloosheid niet de prijs die ze voor hun emancipatie betalen, maar de bonus op die emancipatie. 
  7. Moederschap van Sheila Heti mag ook niet op deze lijst ontbreken. De uitgever omschrijft het boek alsvolgt: “Moederschap is een nieuwe, actuele en intelligente kijk op de rol van de vrouw in onze hedendaagse samenleving. Heti schrijft persoonlijk, oprecht en met veel humor over iets dat nog steeds taboe is: een vrouw die voor zichzelf wil leven, niet voor anderen.”

Twijfel jij over je kinderwens?

maart 23, 2019 /