Boekenweek: Jas van belofte en De twijfelmoeder

UPDATE APRIL 2019: HELAAS ZIT DE BOEKENWEEK 2019 ER OP… Natuurlijk kun je mijn boek nog altijd aanschaffen bij de boekhandel bij jou in de buurt of online. Sowieso zijn de schrijvers die ik in dit artikel noem absoluut aanraders; dus laat je daardoor ook inspireren als je op zoek bent naar een boek. Ander leuk nieuwtje: het Boekenweekgeschenk 2019 wordt geschreven door Annejet van der Zijl.

Boekenweek! Dat betekent dat je tot en met 31 maart bij aankoop van De twijfelmoeder ook het boekenweekgeschenk krijgt. Dit jaar heeft Jan Siebelink het geschenk geschreven. In Jas van belofte komen verschillende elementen uit Siebelinks gevierde oeuvre samen. Leuk extraatje: het Boekenweekgeschenk geldt op zondag 31 maart als treinkaartje. Dan kun je dus meteen op avontuur.

Het thema van de Boekenweek 2019 is De moeder de vrouw, naar het gelijknamige gedicht van Martinus Nijhoff. Daar is heel wat over te doen geweest bij de bekendmaking, omdat zowel het geschenk als het boekenweekessay door een man zijn geschreven. Murat Isik heeft het essay Mijn moeders strijd geschreven. Dat is deze week verkrijgbaar voor 3,75 euro.

LET OP: in Vlaanderen vieren ze de Boekenweek een weekje later: van zaterdag 30 maart tot zondag 7 april 2019. Hier krijg je ook het Boekenweekgeschenk en kun je het Boekenweekessay voordelig aanschaffen.

Boekenweekgedicht

Om er toch een vrouwelijke touch aan te geven, mocht Ester Naomi Perquin een speciaal gedicht schrijven. Het maakt deel uit van de poëzieserie van Trouw voorafgaand aan de Boekenweek.  Haar gedicht Moeder is daarnaast als gratis ansichtkaart verkrijgbaar in de boekhanden en bibliotheek. Nog een reden dus om mijn boek deze week aan te schaffen; je krijgt er allemaal cadeautjes bij. 

Boekenweekgeschenk

Wat je van De twijfelmoeder kunt verwachten, heb je natuurlijk al veelvuldig op mijn blog kunnen lezen. Maar het Boekenweekgeschenk mag er ook zijn. Ontdek alvast meer over het verhaal van Jan Siebelink. docent Arthur wordt door zijn vrienden aangespoord om het verhaal van zijn vader op te schrijven. Terwijl Arthur in de ambulance het leven dreigt te verliezen, denkt hij aan wat hij achterlaat, en vraagt zich af of het genoeg is. Het CPNB – die de Boekenweek organiseren – omschrijft Jas van belofte als ‘een aangrijpend verhaal over vriendschap, een vader en het schrijven’.

Boekenweekessay

En nog eventjes over het essay van Murat Isik, want ook dat is natuurlijk een koopje (zeker als je bijvoorbeeld een boekenbon van 20,- euro te besteden hebt en geen idee hebt wat je met die andere 2,50 moet doen aangezien De twijfelmoeder maar 17,50 euro kost). In het essay beschrijft Murit Isik het levensverhaal en de emancipatiestrijd van zijn moeder Aynur. Zij groeide op in een dorp in Oost-Turkije en kwam via haar tirannieke echtgenoot terecht in de Bijlmer. Tegen alle verwachtingen in besluit Aynur zich te emanciperen, waardoor ze zich van de vrouwen en moeders in haar omgeving onderscheidt. Volgens het CPNB is Mijn moeders strijd ‘een persoonlijk portret van Isiks inspirator en grote voorbeeld’.

Twijfel jij over je kinderwens?

maart 26, 2019 /