Autisme beter begrijpen: lees boek Bianca Toeps

Autisme beter begrijpen (omdat je er bang voor bent en daardoor zelfs twijfelt aan je kinderwens)? Lees dan het boek ‘Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit’ van Bianca Toeps. Op een frisse en luchtige manier beschrijft zij namelijk de verschillende situaties waar iemand met autisme tegenaan loopt in het dagelijkse leven.

Autisme is namelijk echt iets anders dan heel snel lucifers kunnen tellen of weten dan 7 augustus 1984 op een dinsdag viel. Hoe het dan wel is, beschrijft ze natuurlijk al jaren op haar blog Toeps. “Ik heb autisme. Dat betekent dat mijn hoofd op een andere manier met prikkels omgaat, waardoor ik soms moeite heb sociale situaties, communicatie en fysieke overprikkeling. Mijn brein filtert minder, waardoor oogcontact, geuren en geluiden soms een beetje too much kunnen zijn. Dan kijk ik weg, of trek ik me terug. (…) Autisme heeft ook zo zo’n voordelen: ik ben goed met logica en heb oog voor detail.” En sinds afgelopen maand is er ook het boek ‘Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit’. Dat is zo’n succes dat-ie binnen no time een tweede druk heeft gekregen.

Mét autisme

Wat zo opvallend aan dit boek is, is dat er nu eens iemand met autisme aan het woord komt. En voor mijn gevoel ook dat het een meisje is, want ik hoor vooral veel over autistische jongens/mannen. Zelf zegt Toeps daarover. “Nog altijd wordt er veel over ons gepraat, en maar weinig naar ons geluisterd. Het zijn vaak ouders die in de media verschijnen, het zijn vaak wetenschappers zonder autisme die ons bestuderen alsof we een exotische diersoort zijn. Met dit boek probeer ik bij te dragen aan een verandering die gaande is. Een emancipatie van autisten, die óók een stem hebben- zelfs zij die niet kunnen praten.”

Bianca vertelt in het boek haar verhaal, maar het draait echt niet alleen om haar. Nee, ze kijkt ook naar de wetenschap en wat daarin wordt gezegd over autisme. En dat is echt niet allemaal raak volgens haar. Nee, er kunnen best wel wat theorieën de prullenbak in. Verder tref je in het boek verschillende interviews met andere autisten. Mensen waarvan je misschien zelfs staat te kijken dat ze autistisch zijn. Laat je dus verrassen. Weg met de vooroordelen die je misschien wel hebt.

Asperger

Ps. En als je dan lekker aan het lezen bent, dan kan ik Zondagskind van Judith Visser ook aanraden. Dit is een autobiografische roman over een autistisch meisje dat haar eigen weg vindt in het leven. Het boek neemt je mee in de belevingswereld van iemand met Asperger. Dat klinkt misschien zwaar, maar het is tevens gewoon een heel fijne roman die je niet meer kan wegleggen door de fijne schrijfstijl van Judith.

Twijfel jij over je kinderwens?

april 30, 2019 /