Marokkaans & autisme: Loubna el Yandouzi maakt docu Aut There

Als je Marokkaans bent, dan is het niet gebruikelijk om naar buiten te treden met het feit dat je autisme hebt. De Nederlands-Marokkaanse Filmmaker Loubna el Yandouzi brengt daar met haar documentaire Aut There verandering in. Deze docu is te kijken op maandag 4 maart om 22.19 uur bij NPO2.

Docu Aut There

In Aut There biedt Loubna el Yandouzi een intiem perspectief op haar leven met autisme. Hierbij neemt ze de kijker mee in haar innerlijke wereld. Omroep Zwart – die de docu Aut There uitzendt – schrijft: “Op een filmische manier deelt ze haar ervaringen met eenzaamheid, vriendschap, sensorische prikkels en hyperfocus. De documentaire volgt Loubna op roadtrip met haar moeder en wordt afgewisseld door gesprekken met andere belangrijke personen in haar leven, waaronder haar mentor van de middelbare school, beste vriendin Radwa, en collega’s van Zouka.”

Marokkaans & autisme

Als je Marokkaans bent, is het niet gebruikelijk om te vertellen dat je autisme hebt. De filmmaakster zegt daarover. “Het lijkt alsof iedereen een handboek heeft met sociale regels en ik ben overgeslagen.” Het is sowieso natuurlijk al niet makkelijk om te horen dat je de diagnose autisme krijgt, maar als het in een cultuur niet gebruikelijk is om er over te praten, dan kun je je extra eenzaam voelen. Vandaar dat ik deze documentaire tip ook hier deel.

Autisme: twijfelen over kinderen

Misschien twijfel je wel over je kinderwens, omdat je ook autisme hebt. Of is het ook ongebruikelijk om in jouw cultuur te praten over onderwerpen als autisme (en ik ga er dan ook vanuit dat het ook over die kinderwenstwijfels niet zo makkelijk gaat). Daarom deel ik deze documentaire tip. Wie weet heb je er iets aan. Daarnaast zijn er over autisme de laatste tijd ook wel veel interessante boeken verschenen. Zo schreef ik al het artikel Autisme beter begrijpen: lees boek Bianca Toeps. Maar denk ook aan aan Onzichtbaar onvermogen en Anders gaat ook.

Foto: pexels-andrea-piacquadio-3769029

Twijfel jij over je kinderwens?

maart 4, 2024 /