Amanda van Hesteren: documentaire over moeder

Amanda van Hesteren heeft een documentaire over haar moeder gemaakt. Omdat het een moeder-dochterband in beeld brengt, deel ik ‘m hier op mijn blog. Dit geeft namelijk een eerlijk beeld van de situatie waarin dochter en moeder van elkaar vervreemden.

De veelbelovende filmmaakster Amanda van Hesteren (1991) komt uit een gemengd gezin. Ze raakt in toenemende mate vervreemd van haar Surinaamse moeder die zich steeds nadrukkelijker manifesteert in het racismedebat. De scherpe uitspraken van haar moeder komen op Amanda over als pro-black en anti-white. Is hun moeder-dochterband opgewassen tegen dit verschil van opvatting?

Andere opvatting of generatiekloof

Amanda herkent zichzelf niet meer in wat haar moeder zegt en betreurt het verschil in opvatting. Het groeiende gevoel van vervreemding is wederzijds. Amanda’s moeder noemt haar een bounty’ en vindt dat ze door een te witte bril naar de wereld kijkt. De ervaren afstand tot haar moeder vormde het vertrekpunt voor een serie persoonlijke gesprekken over racisme met haar moeder en andere gezinsleden. Betreft het enkel een verschil van opvatting of speelt hier een generatiekloof?

Gefilmd vanuit camjo stijl voelt Amanda van Hesteren haar moeder aan de tand over politieke correctheid, assimilatie en etnisch profileren. Gewoon aan de keukentafel, onderweg in de auto of tijdens een wandeling door het park. Het is een intieme documentaire geworden over een bijzondere moeder-dochterband. En juist daarom deel ik ‘m hier; aan zulke eerlijke verhalen is behoefte.

Amanda van Hesteren

Amanda van Hesteren (1991) studeert Audiovisuele Kunsten aan LUCA School of Arts in Brussel. Ze is een veelbelovend talent, waar we absoluut nog meer van gaan horen.

Klik hier om de documentaire te kijken. Hij duurt 19 minuten.

Herkenbaar?

Is zo’n lastige relatie met je moeder voor jou herkenbaar? Wat doet dat met je? Ik hoor van veel vrouwen dat ze twijfelen over hun kinderwens, omdat zij geen goede band hebben met hun moeder. Ze zijn bang dat ze ze geen goede moeder kunnen zijn, omdat ze het gevoel hebben dat de lastige situatie thuis veel invloed heeft gehad op hoe zij zijn. Ik ben benieuwd of jij dat herkend. Is dat voor jou ook een reden om te twijfelen?

Twijfel jij over je kinderwens?

mei 22, 2019 /