Karolien Debecker geeft radio-job op voor gezin

Karolien Debecker geeft radio-job op voor haar gezin. Althans de Vlaamse presentatrice stopt eind juni met het ochtendblok dat ze iedere werkdag van 9 tot 10 uur presenteert op Radio 1. Vanaf september komt ze dan terug op dinsdag, woensdag en donderdagavond van 19.00 tot 10.00 uur. Ze schrijft: “Ik weet zeker dat de avond mij op dit moment in mijn leven meer zuurstof zal geven. En vooral: het zal van mij een leukere vriendin en moeder maken.”

Ze heeft het nieuws zelf bekendgemaakt via social media met een openhartig bericht. En dat vind ik heel sterk van deze moeder. Zo zegt ze ook: “Ik ben blij dat ik vorig jaar uit mijn comfortzone ben gestapt. Het was zoeken en wroeten – die groeipijnen – en ik voelde mij elke dag sterker worden achter de Radio 1-microfoon. Maar toegegeven, ik heb vooral geprobeerd om niet elke dag over mijn wallen te struikelen. Voor de kenners: die zijn groot. Zo’n dagelijks ochtendprogramma combineren met een kleuter van 2 en met een lichaam dat sneller door haar energiereserves heen zit: het is zoeken. En af en toe verzuipen.”

Durf te kiezen voor jezelf

Ik denk dat veel jonge mama’s dit herkennen. Vaak blijven we zwoegen onder het mom ‘het wordt beter als ze ouder zijn’. Maar de keuze van Karolien Debecker vind ik inspirerend. Zoals ze zelf al aangeeft, is dat geen makkelijke beslissing. “Ik vind het een moeilijke beslissing want het is een droom om dit programma te presenteren (en ik ben ook gewoon irritant ambitieus). Maar gezondheid gaat voor, altijd. Ik maak graag Bij Debecker, het is een bijzonder intens programma. Ik krijg veel positieve energie van de vele reacties van luisteraars, waarbij we ook merken dat we een breed publiek aanspreken. Tegelijk ligt het tempo en het ritme hoog en is een dagelijks programma op dit moment moeilijk te combineren met mijn gezinsleven.”

Waar veel vrouwen bang zijn dat ze dan meteen uit beeld verdwijnen, daar laat Karolien Debecker zien dat het cliché over dichte en open deuren meer dan waar is. Zij mag nu een nieuw radioprogramma maken op dinsdag, woensdag en donderdagavond van 19.00 tot 20.00 uur bij datzelfde Radio 1. Ja, dan zal ze ook momentjes moeten missen met haar kleine man, maar kan ze (als ik het met mijn eigen situatie vergelijk) wel meer bijtanken. Want in de ochtend ben je gewoon als jonge ouder niet altijd op je best.

Straffe madam

Nu ik haar verder Google blijkt Karolien Debecker echt een hele straffe madam (zoals ze dat in Vlaanderen zo mooi zeggen). Ze heeft namelijk maar liefst vier keer kanker gehad. “In zes jaar tijd kreeg ik vier keer kanker. Botkanker op mijn achttiende, waardoor mijn been moest worden geamputeerd; twee jaar later was er een uitzaaiing in mijn longen, waardoor er een stukje long werd weggenomen; op mijn drieëntwintigste én mijn vierentwintigste kreeg ik kanker in mijn schouder. Gevolg: een stukje schouder kwijt, de amputatie van mijn arm kon net voorkomen worden.”

En ook de komst van zoon Samuel heeft wat voeten in de aarde gehad. Na een zwangerschap van 29 weken beviel haar vriendin namelijk al van het jongetje. Bijna drie maanden heeft hij in het ziekenhuis gelegen. En in de tussentijd kreeg hij ook verschillende operaties gehad.

Foto radiostudio van Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

mei 20, 2019 /