Worstelen met keuzes tussen werk en gezin

Worstelen met keuzes tussen werk en gezin; het is Nederlandse gezinnen niet vreemd. Volgens onderzoek van BV Familie blijkt dat 70% van die ouders zich schuldig voelt door het gebrek aan tijd voor de kinderen en de druk die op het gezin staat. Een interessant onderzoek. Niet alleen voor jonge ouders die dit ervaren, maar ook voor vrouwen die nog twijfelen of ze wel of geen kinderen willen. Het alles-gaat-goed-masker gaat nu even af. Kijk onder aan dit bericht ook maar naar de documentaire die BV Familie heeft gemaakt.

BV Familie

Uit het onderzoek van BV Familie blijkt dat één van de belangrijkste hulpbronnen voor werkende ouders de kinderopvang is. En daar zijn ze dan ook massaal heel tevreden over; 9 van de 10 ouders vindt de kinderopvang van goede kwaliteit en gemiddeld geven ze de opvang het cijfer 8. Ruim 80% vindt dan ook dat kinderopvang een basisvoorziening moet worden. Ik kan me hier persoonlijk helemaal in vinden. Onze kleine man heeft het ook super naar zijn zin bij het Kinderrijkhuis. Zou ik het zonder opvang (van kdv én de grootouders) ook redden? Waarschijnlijk wel, maar dan zou ik thuis denk ik een stuk minder gezellig zijn.

Ouders onder druk

Tropenjaren, alle ballen in de lucht houden – het klinkt onschuldig maar veel ouders ervaren de druk van het ouderschap als een steeds grotere uitdaging. Waar vorig jaar maar liefst 1 op de 3 ouders de te hoge druk benoemde, is dat nu al opgelopen naar bijna 1 op de 2 (45%). Elementen die hierbij een rol spelen, zijn onder andere gebrek aan tijd, keuzestress, schuldgevoelens, teveel moeten organiseren, onzekerheid, kwetsbaarheid, hoge verwachtingen, een niet vlekkeloze combinatie tussen werk en zorg en financiële stress onder meer door de hoge kosten van kinderopvang. Zaken die ook zeker een rol spelen bij vrouwen die nog twijfelen over hun kinderwens; dat komt ook in mijn boek terug.

Meer vragen om hulp

Het zijn slechts voorbeelden, maar mogelijk met grootse gevolgen. Onderzoeken naar de druk op ouders en de samenhang met diverse maatschappelijke problemen zijn nog schaars, maar zouden er gezien de oplopende druk wel moeten komen”, aldus Renate Tromp van BV Familie, een sociale beweging voor ouders door ouders. “Door een cocktail aan veranderingen in de maatschappij én het hoge tempo, loopt de druk op ouders en daarmee de druk op kinderen op. Terwijl instanties en systemen daar niet per se op zijn aangesloten. Logisch dat ouders vragen om meer hulp, bijvoorbeeld door van kinderopvang een basisvoorziening te maken.”

#hebheterover

Praten over de druk op ouders is niet vanzelfsprekend en passende aandacht en ondersteuning, bijvoorbeeld door van kinderopvang een basisvoorziening te maken, ontbreekt. Het doel van de Week van de Ouders is dan ook in eerste instantie om het gesprek op gang te brengen en zodoende het taboe te doorbreken dat het altijd fantastisch met families gaat. BV Familie roept alle betrokkenen, van ministers en Kamerleden, tot werkgevers en sportorganisaties, maar ook ouders zelf op het schoolplein en aan de keukentafel, op om de maatschappelijk druk op gezinnen te verlichten, ieder op zijn eigen manier. Met #hebheterover wil BV Familie het onderwerp aan alle tafels bespreekbaar maken.

Dag van het gezin

Op 15 mei is het Internationale Dag van het Gezin. De Internationale Dag van het Gezin, ofwel Wereld Familiedag, is in 1993 door de Verenigde Naties uitgeroepen. BV Familie wil op deze dag  speciaal aandacht vragen voor aansluiting bij de leefwereld van ouders, kinderen en natuurlijk opa’s en oma’s.

Documentaire BV Familie

Interessante documentaire over de druk die ouders nu voelen. Wat deze video zo interessant maakt, is dat je drie generaties in beeld ziet. Ook de opa’s en oma’s doen hun verhalen en vertellen over de veranderingen in de maatschappij. Kortom: deze documentaire is een aanrader.

Twijfel jij over je kinderwens?

mei 14, 2019 /