Moeders met jonge kinderen werken meer

Moeders met jonge kinderen werken steeds meer, zo heeft het CBS vandaag bekendgemaakt. 11% van de vrouwen met kinderen tot 12 jaar werkt fulltime, 17,3 % van de vrouwen zonder kinderen (of ouder dan 12 jaar) werkt fulltime. In dit artikel duik ik verder in de cijfers.

Tussen 2003 en 2018 nam de gemiddelde arbeidsduur van moeders met kinderen tot 12 jaar toe met 6,5 uur per week. Dit heeft alles te maken met het toegenomen onderwijsniveau: hoogopgeleide moeders werken meer uren per week dan laagopgeleide moeders (zo heeft opleiding dus niet alleen effect op de leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind krijgen, maar ook op hoeveel ze werken) . Gemiddeld werken paren met jonge kinderen samen ruim 60 uur; we spreken dan van anderhalfverdieners.

Anderhalfverdieners

Wist je dat er in 2018 bijna 3,3 miljoen anderhalfverdieners waren. Dan heeft de ene partner een fulltime baan (35 uur of meer) en de ander werkt parttime. Volgens het CBS zie je steeds vaker ‘grote’ anderhalfverdieners. Dan werkt de deeltijds partner 20 tot 35 uur per week.  Het ging in 2018 om 46 procent van de ouders van wie het jongste kind nog geen twaalf is. Is de moeder laagopgeleid dan geldt dit voor 26 procent van de stellen, is de moeder hoogopgeleid dan gaat het om 52 procent. Bij laagopgeleide stellen werkt relatief vaak maar één partner, aldus het CBS.

Man-vrouw verschil

Wat zijn we nog steeds traditioneel! Als je namelijk kijkt naar het anderhalfverdieners-model dan zie je dat de heren voltijds werken en dat de vrouwen dus kiezen voor deeltijd. In mijn boek sta ik daar ook uitgebreid bij stil. Dat ligt namelijk niet alleen aan de kansen die vrouwen krijgen, maar ook aan het feit dat vrouwen – zelfs als ze nog geen kinderen hebben – eerder geneigd zijn om parttime te gaan werken. Herkenbaar?

Wel of geen kind

Of er verschillen zichtbaar zijn tussen stellen die wel of geen kinderen hebben? Absoluut. Al denk ik dat je ze misschien wel groter had verwacht – maar zoals hier boven beschreven: in Nederland is parttime werken heel normaal voor vrouwen. 11% van de moeders met kinderen tot 12 jaar werkt, waarbij dat bij de vrouwen zonder kind tot 12  jaar geldt voor 17,3 % (als ik de cijfers goed lees, dan vind je hier dus de categorie vrouwen die geen kinderen heeft, maar ook de vrouwen met oudere kinderen).

Eenverdiener

De grootste verschillen zie je bij de eenverdieners. Van de ouders met kind tot 12 jaar werkt 20% alleen, terwijl dit bij de stellen zonder kind tot 12 jaar 30,1% is. Als ouders jonge kinderen hebben, dan werken ze ook meer in parttime banen, namelijk 46,3% ten op zichte van 31,3%. In de kleinere deeltijdbanen is dat bijna gelijk: 13,2% en 11,9%. Beide deeltijds geldt zowel bij met als zonder kinderen tot 12 jaar voor 9,5% van de stellen.

Twijfel jij over je kinderwens?

mei 29, 2019 /