Ben jij BHV’er? Doe er als moeder je voordeel mee!

Ben jij BHV’er? Nog niet? Wist je dat je hier als moeder ontzettend veel voordeel mee kunt doen. Jij weet namelijk als geen ander hoe je mensen kunt helpen, weet het hoofd koel te houden in noodsituaties én het staat ook nog eens goed op je cv. Ben je ondernemer dan is de kans heel groot dat je zelfs je een BHV-diploma moet halen… Hoe dat zit, leg ik uit in dit artikel.

BHV verplicht?

Ben je ondernemer en denk je nu ‘waarom zou ik een BHV-cursus volgen?’. Nou, dat zou in jouw geval zomaar verplicht kunnen zijn. In de arbo-wet staat namelijk dat BHV wettelijk verplicht is voor alle bedrijven met medewerkers (ja, zelfs als dat er maar eentje is). Als werkgever heb je algemene zorgplicht; je moet zorgen voor veiligheid en gezondheid van je mensen. Het aantal BHV’ers dat nodig is, binnen een bedrijf, is afhankelijk van de risico’s in jouw organisatie.

BHV & ZZP?

Werkzaam als zzp’er, dan bevind je je in een schaduw gebied. Inderdaad wordt in de arbowet gesproken over werknemers en de verplichtingen voor de werkgever. Met een eenmanszaak ben je dus in principe niet verplicht tot het halen van je BHV-diploma. Als zakenmama zonder personeel ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Maar als je een stagiaire of vakantiehulp heb, dan is het al noodzakelijk. En ook voor je klanten en andere bezoekers moet je zorgen voor een veilige omgeving en de bedrijfshulpverlening dus goed georganiseerd hebben.

Pre op je cv

Ben je in loondienst dan heb je misschien al eens de vraag gekregen of je BHV’er wilt worden. Ik kan me voorstellen dat je niet zit te wachten op extra taken, maar in de praktijk valt het echt mee. Praat maar eens met de BHV’ers bij jou in het bedrijf. Daarnaast is het ook in je voordeel, want er is echt een tekort aan BHV’ers. Als je dus van baan wilt veranderen, dan staat het heel goed op je cv.

Leerzaam voor mama’s

De basiscursus BHV bestaat, net als de basis cursus gasmeten, uit twee delen. Ten eerste staan de levensreddende handelingen centraal. Dan zijn de algemene regels voor het verlenen van eerste hulp, de nood vervoersgreep van Rautek, vitale functies, beademen en reanimeren (voor volwassenen), verstikking en vergiftiging, shock, uitwending (ernstig) bloedverlies en het verbinden hiervan (verbandleer) en tot slot plaatselijk letsel (brandwonden, botbreuk en oogletsel).

Risico’s bij kinderen

Kortom een rijtje waar ook wat zaken in staan waar je als moeder in je thuissituatie te maken mee kunt krijgen. Een valpartij zit in een klein hoekje en kinderen staan er natuurlijk ook om bekend dat ze graag dingen in hun mond stoppen die echt niet verantwoord zijn. In het tweede deel draait het allemaal om communicatie, brandbestrijding en ontruimingen. En zeg nou zelf: communicatievaardigheden zijn ook voor een moeder erg belangrijk.

EHBK

Nee, de BHV-cursus richt zich niet meteen op baby’s en kinderen, maar daarvoor kun je aansluitend nog een speciale EHBO-cursus volgen of het boek EHBK erbij pakken. Je hebt met je BHV-cursus echt een hele mooie basis gelegd. En je baas is ook nog eens blij (of je voldoet als ondernemer aan de wetgeving – zoals hierboven uitgelegd).

Foto moeder met dochter van Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

juni 7, 2019 /