Zou het onderwijs iets voor mij zijn?

Als klein meisje schreef ik al in vriendenboekjes dat ik journalist wilde worden. Dat ik dat als zelfstandig ondernemer al bijna twintig jaar zou doen, had ik toen zeker niet gedacht. Het ondernemerschap zit er bij mij niet met de paplepel ingegoten. En zeker nu ik kinderen heb, twijfel ik wel eens aan die keuze. Er zijn namelijk nog twee sectoren die mijn aandacht trekken…

Hulpverlening

Ken je die studiekeuzetesten van de middelbare school nog? Die heb ik natuurlijk ook verschillende gemaakt. Als er één kant was, die dan ook naar voren kwam dan was het die van de hulpverlening. Aan opleidingen als Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) en Maatschappelijk werk en Dienstverlening (MWD) heb ik dan zeker ook gedacht. Sociale studies, waarbij je met mensen werkt. Als ik nu zo kijk, dan zou MWD het beste bij me passen, omdat die opleiding meer gericht is op de individuele begeleiding van een client. En dat is natuurlijk ook een beetje wat ik met Twijfelmoeder doe. Ik help vrouwen, die worstelen met hun kinderwenstwijfels. Dat doe ik met de Facebook-groep, maar ook in één-op-één gesprekken.

Onderwijs

Daarnaast heb ik ook van die vlagen dat het me ontzettend leuk lijkt om in het onderwijs te werken. Sinds mijn zoontje op school zit, heb ik al verschillende keren geholpen. Hij volgt Jenaplan onderwijs, waarbij je als ouders dus keuzecursus kunt geven. Dan verzorg drie weken lang, iedere week een korte les aan een vast groepje. Ontzettend leuk om te doen en ook heel dankbaar. Al vraag ik me af of een basisschool wel bij mij zou passen… 

Middelbare school

Ik denk dat ik meer grip heb op middelbare schoolleerlingen… Althans, communiceren met pubers lijkt me altijd heel makkelijk af te gaan. Ik heb zelf gesolliciteerd op een onderwijsplek op de School voor Journalistiek. Uiteindelijk ben ik het niet geworden – ze hebben iemand met nog meer praktijkervaring aangenomen, wat ik helemaal begrijp. Maar het idee om les te geven, is sindsdien wel aangewakkerd. Kijken naar vacatures in het onderwijs kan dan nooit kwaad toch?

Werk en gezin…

Maar of dit nu het moment is – met twee jonge kinderen – dat vraag ik me wel af. Zeker als je een heel andere kant op gaat, en nog zult moeten studeren om de benodigde behoefdheden te krijgen, is dat wel wat. Dat heeft heel veel impact op je leven. Nee, misschien is het juist iets om te doen over een jaar of tien. Op LinkedIn zie ik genoeg vijftigers, die zo van baan veranderen (of zelfs een nieuwe studie volgen). Ik vind het een fijne gedachte dat dat kan… Al is het natuurlijk dan wel weer een flinke stap… Omscholen naar IT zou dan ook nog kunnen… Twijfels…

Pexels: foto/man-in-grijs-pak-jasje-met-blauw-boek-5212649/ – pexels-max-fischer-5212649.jpg

Twijfel jij over je kinderwens?

juli 4, 2024 /