Omgaan met rouw bij mensen met verstandelijke beperking

Rouw en verlies bij mensen met een verstandelijke beperking. Hoe ga je daar mee om? Anita Balm werkt zelf al meer dan 25 jaar met mensen met een verstandelijke beperking. Door het plotselinge overlijden van haar man door zelfdoding is ze daarnaast ervaring deskundige. Met haar bedrijf Wat vind jij er eigenlijk van geeft ze inzicht en begrip aan een rouwproces. In dit artikel deelt ze haar tips.

Voorlichting is volgens jou belangrijk. Kun je toelichten waarom?

“Als de omgeving rouw en verdriet (h)erkent en weet wat dit inhoud, dan is er meer ruimte en begrip. Zo kan de rouw worden begeleid en kan er misschien voorkomen worden dat iemand vastloopt in de rouw. Dat geldt niet alleen voor mensen met een verstandelijke beperking, maar ook bij kinderen die worden geconfronteerd met een groot verlies.”

Wat is het belangrijkste bij de begeleiding in het rouwproces van iemand met een verstandelijke beperking?

“Veel cliënten kunnen niet vertellen wat het verlies met hen doet. Dit kan zich dan uitten in gedrag. Kijk dus achter het gedrag van de cliënt. De reactie komt vaak niet gelijk na het verlies, maar veel later. Voor de begeleider geldt natuurlijk ook dat hij of zij niet altijd aanwezig is tijdens het contact met de dierbaren van de cliënt. Probeer daarom genoeg informatie te hebben over dat contact. Zo kun je herinneringen vertellen aan je cliënt als zijn dierbaren zijn weggevallen.”

Als een dierbare is overleden; wat deel je daar dan over?

“Wees altijd eerlijk en duidelijk naar de cliënt. Hij of zij heeft heel goed in de gaten dat er iets aan de hand is. De cliënt heeft een goede fantasie. Ze vangen wat op en maken er zelf een verhaal van. Dit kan bijvoorbeeld heel eenzaam en beangstigend zijn voor de cliënt. Als je als begeleider dan niet durft te praten, dan zal de cliënt dit aanvullen en zelf ook niets vragen of vertellen. Dat durft hij of zij niet; dan zwijgen ze er over.”

Klik hier voor meer informatie over het bedrijf van Anita Balm. Lees hier het indrukwekkende interview dat ik met haar had over het plotselinge overlijden van haar man.

Afbeelding van jonge vrouw met downsyndroom via Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

juni 25, 2019 /