1 op 20 Britse studenten werkt in seksindustrie

1 op 20 Britse studenten werkt in de seksindustrie om zijn of haar studie te kunnen bekostigen. Telefacts Zomer – een programma van de Vlaamse zender VTM – heeft daar zowel aanstaande dinsdag als donderdag een reportage over. De vraag wat de ouders hiervan vinden, komt ook aan bod. Daar ben ik persoonlijk erg nieuwsgierig naar. De uitzending is te zien om 22.00 uur bij VTM.

Zelf ben ik heel bewust met mijn financiën bezig. Ik wil me geen zorgen om geld hoeven maken. Nu niet, maar ook niet in de toekomst als onze kleine man groter is. Natuurlijk weet ik dat er van alles kan gebeuren, waardoor je financiële situatie een dreun krijgt. Maar ik probeer wel al zoveel mogelijk opzij te houden voor de duurdere periodes met kinderen. En dat is natuurlijk die studietijd. Ik heb zelf gezien hoe klasgenootjes vooral druk waren met werk – zodat ze studie en studentenkamer konden betalen – en daardoor juist studievertraging (en dus extra kosten) opliepen. Mijn kind wil ik hier zoveel mogelijk bij kunnen ondersteunen. Daar dacht ik zelfs al aan in de periode dat ik nog twijfelde over mijn kinderwens.

Seksindustrie & collegegeld

Seks om te kunnen studeren: het klinkt klinkt extreem, maar in Groot-Brittannië is het een realiteit voor 5% van de studenten. Zij gaan werken in de seksindustrie, omdat het snel geld oplevert. En geld hebben ze nodig, want studeren in Groot-Brittannië is ontzettend duur. Denk aan: makkelijk meer dan 10.000 euro voor één jaar. Ter vergelijking: in België betaal je 938 euro inschrijvingsgeld aan de universiteit. In Nederland ligt dat bedrag hoger, daar betaal je – als dit je eerste studie is – in 2019/2020 1.041,- euro. Is dit je tweede studie, dan betaal je 2.083,- euro.

Dinsdagavond 18 juni volgt Telefacts zes Britse studenten die op een bijzondere manier hun studies financieren: “Ik krijg wel een studietoelage, maar die is niet eens genoeg om mij in leven te houden, dus ik moest er wel iets op vinden”, aldus een van de studenten. Hoeveel ze precies verdienen? “Tussen de 700 en 1.500 euro per dag, met het maken van seksvideo’s.”

Mening ouders

Eén van de vragen hierbij: wat vinden hun ouders hiervan? In de reportage is het duidelijk dat voor hen maar een ding telt: dat hun kind gelukkig is. “Mama wil alleen maar dat ik gelukkig ben. Ze weet dat ik in lange tijd niet meer zo gelukkig ben geweest. Maar er zijn nog veel bekrompen mensen.” Wat ik me wel afvraag, is of ze ook nadenken over de gevolgen. Tegenwoordig blijft alles online en kan iets wat onschuldig lijkt ontzettend veel impact hebben. Het verhaal van Francien is natuurlijk iets anders, maar ik moet hier wel meteen aandenken. Wat doet het later met je?

Sommige scholen bijvoorbeeld gaan er niet akkoord mee. Voor een van de studenten bestaat de kans zelfs dat ze haar opleiding niet mag afmaken. Dat is toch bizar… Studeren moet voor iedereen mogelijk zijn. Als je daar zelfs voor over hebt dat je in de seksindustrie gaat werken om je studie te kunnen betalen, dan vind ik het vreemd dat een school moeilijk gaat doen. Volgens mij is dit de meest gemotiveerde leerling die je kunt hebben.

De uitzending is dinsdag 18 juni te zien om 22.00 uur bij VTM.

Twijfel jij over je kinderwens?

juni 17, 2019 /