10 tips om lange autoreis met kids leuker te maken

Ga je deze zomer gezellig met het gezin op vakantie, maar heb je daardoor een lange autoreis voor de boeg? Dat kan heel pittig zijn met kinderen op de achterbank. Daarom geven we je 10 handige tips voor je rit naar Italië, Spanje, Frankrijk of een andere verre bestemming. Ideaal voor jou, maar zeker ook voor je kinderen.

1. Spelletjes

Het is handig om de kinderen zo lang mogelijk af te leiden tijdens de reis. Neem daarom een apparaat mee waarop de kinderen spelletjes kunnen doen, of kies een bordspel voor onderweg. Er zijn veel handige en compacte bordspellen te koop die geschikt zijn voor gebruik in de auto. We denken zelf echter dat de kinderen het liefst kiezen voor een draagbare spelcomputer.

2. Picknick voor onderweg

Als je lang onderweg bent heb je uiteraard behoefte aan pauzes om te eten, te bewegen en naar de wc te gaan. Een picknick is daarvoor ideaal, want dan kun je gezellig op het gras eten en is er voor de kinderen genoeg ruimte om eventjes te spelen. Het is wel handig om het eten goed te bewaren in een koelbox of iets dergelijks, zodat het nog lekker is na een paar uur rijden.

3. Goede koptelefoon

Wil je kind graag naar films kijken of muziek luisteren? Koop dan een koptelefoon voor kinderen zodat je kind in alle rust en concentratie kan luisteren en kijken. Deze koptelefoons voor kinderen hebben een geluidsbegrenzing om het gehoor te beschermen. Met een koptelefoon op komen kinderen tot rust, terwijl jij geen last hebt van kindermuziek of geluid van kinderseries. Inderdaad, zo vliegt de tijd voorbij.

4. Rijd ’s avonds

Het is heel handig om ’s avonds of ’s nachts te rijden. Niet alleen omdat het dan rustig op de weg is, maar ook omdat de kinderen dan waarschijnlijk vermoeid zijn. Grote kans dat ze lekker liggen te slapen, terwijl jij in een ramp tempo door kan rijden. Je hoeft niet continu te pauzeren en de kinderen komen ook nog eens uitgerust aan op de bestemming. Jij zelf misschien alleen iets minder.

5. Voorbereiding

Bereid je heen- en terugreis minimaal één dag voor vertrek voor. Je wilt natuurlijk niet een paar minuten voordat je op vakantie gaat erachter komen dat die ene koffer met belangrijke spullen toch niet in de auto past, want dan lopen de frustraties in het gezin direct hoog op. Vergeet daarbij ook niet de terugreis, want dan is iedereen vaak extra vermoeid en zit je al helemaal niet te wachten op ergernissen.

6. Controleer de auto

Check ongeveer een week van te voren de staat van je auto. Controleer bijvoorbeeld de bandenspanning, verlichting en vloeistoffen. Neem ook reservelampjes mee, dan ben je onderweg niet direct afhankelijk van een reparatieservice als een lampje sneuvelt. Check voor de zekerheid ook even je verzekering en abonnement op een pechservice. Dan weet je wat je moet doen bij problemen.

7. Kleine cadeautjes 

Koop wat leuke maar ook betaalbare cadeautjes, bijvoorbeeld bij de Action. Of pak samen met je kinderen een tas in met leuke dingen waarvan ze dan één ding mogen pakken om de zoveel uur of kilometers, zodat ze weer even een paar uur afgeleid zijn met hun nieuwe speeltje. Alles om de lange reis te doorstaan.

8. Boeken lezen of luisteren

Sommige kinderen hebben niks met lezen, andere kinderen zijn echte boekenwurmen. Een goed boek zorgt voor langdurige afleiding. Het hoeft niet eens een fysiek boek te zijn. Een luisterboek of ebook is ook makkelijk te verkrijgen natuurlijk. Dat scheelt weer gewicht in je bagage. Liever films kijken? Tegenwoordig kan je films downloaden bij Netflix. Ideaal wanneer je geen internetverbinding beschikbaar hebt.

9. Kies de mooiste route

Kies de mooiste route uit voor je reis. Het hoeft niet per se de snelste route te zijn. Wanneer je door een mooi natuurgebied gaat, kun je eindeloos uit het raam kijken. En als je dan toch moet pauzeren, dan doe je dat direct op een mooie plek. Daar kunnen de kinderen dan weer lekker buitenspelen. Denk maar eens aan de prachtige Zwitserse Alpen, als je onderweg bent naar Italië. Dat maakt indruk op elk kind dat het vlakke Nederland gewend is.

10.Taal oefenen

Oefen alvast een paar basiszinnetjes van het land waar jullie naartoe gaan. In bepaalde situaties kan dat heel handig zijn. Zeker in landen als Spanje, Portugal en Italië valt het soms tegen hoeveel mensen Engels spreken. Laat staan Nederlands. Ook kun je bijvoorbeeld een spel bedenken om de kinderen kennis te laten maken met de topografie van een land. Maar je kunt ook nog andere leerzame oefeningen doen, waarmee je de zomerdip tegengaat, zoals deze. Dan komen ze na de vakantie terug op school met een voorsprong op de rest…

Foto met gezinsauto op weg naar vakantie van Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

juli 6, 2019 /