Gezinsauto kopen

Verdiep je je momenteel in een gezinsauto kopen, omdat je (nadat je misschien ook getwijfeld hebt) nu zwanger bent? Dan zijn er tal van zaken waar je rekening mee moet houden. Hier zijn inmiddels al een aantal auto’s de revue gepasseerd sinds dat ik moeder ben, dus ik heb mijn tips voor jullie bij elkaar gebracht.

Twijfelmoeder & auto’s

Mijn eerste auto was een Citroën C1. Een fijn klein racemonster – zoals ik het altijd noemde – dat ik overal kon parkeren. Maar bovenal ook een auto waar ik op kon vertrouwen. Iets dat heel fijn was toen manlief en ik nog niet samenwoonden en wekelijks meerdere keren de afstand van 200 kilometer tussen ons aflegden. Natuurlijk heb ik in die tijd wel eens naar een grotere auto gekeken; dat rijdt toch net iets comfortabeler, maar nooit zag ik een model dat mij aansprak. Tja, en als je twijfelt of je wel moeder wil worden, ben je ook niet bezig met de zoektocht naar een gezinsauto. Dat kwam pas toen ik net moeder was en geen zin had om steeds te puzzelen als ik mijn kinderwagen mee wilde nemen in de auto.

Gezinsauto (zonder gezin) kopen

Manlief daarentegen is eigenlijk al vrij snel grote auto’s gaan rijden. Voor corona reed hij dagelijks naar klanten door het hele land. Dan is een comfortabele en grote auto heel fijn. Het feit dat je een grote kreukelzone hebt, brengt een gevoel van veiligheid met zich mee. Een ongeluk zit tenslotte in een klein hoekje. Daarnaast heeft een wat grotere auto ook een comfortabelere vering en zijn ze net van iets meer luxe voorzien, zodat het geen probleem is om twee – of in het geval van files drie – uur onderweg te zijn. Daarbij koos hij altijd voor de perfecte gezinsauto: een stationwagen. En dat terwijl we op dat moment nog maar met zijn tweetjes waren. Maar ook als je gaat klussen, verbouwen of op vakantie gaat met de auto, is een ruime auto ideaal.

Zuinige gezinsauto kopen

Als er een kindje komt, dan kom je sowieso voor de nodige kosten te staan. Ik snap dat je bij de aanschaf van een nieuwe auto dan ook let op het budget. Let daarbij niet alleen op de aanschafwaarde, maar kijk ook naar kosten wegenbelasting, autoverzekering en niet te vergeten het verbruik van de auto. Bij voorkeur ga je dus een zuinige gezinsauto kopen. Wij hebben het inmiddels allemaal gehad qua brandstof: benzine, diesel, hybride en nu inmiddels ook volledig elektrisch. Een diesel zou ik afraden; zeker als je niet veel kilometers maakt. Daarnaast worden dieselauto’s ook steeds vaker verbannen uit stadscentra; dus het is verstandig om je hier goed over te laten voorlichten. Je wil tenslotte niet dat goedkoop duurkoop wordt.

Wat kost een autoverzekering voor gezinsauto?

Wat de verzekeringen betreft, is er zeker keuze uit een goedkope autoverzekering waarmee je veilig op de weg kunt. Maar ook hier geldt dat prijs niet het enige is waar je naar dient te kijken. Kijk naar hoe goed je verzekerd bent. In het geval van een nieuwe auto heb ik altijd voor all-risk gekozen. Na een aantal jaar ga ik dan over naar de WA-plus autoverzekering. De WA-plus verzekering vergoedt de schade die je bij anderen veroorzaakt, maar ook een aantal schades aan je eigen voertuig. Kijk bij het verzekeringen vergelijken ook naar hoe ze omgaan met schades en schadevrije jaren. Hebben jullie twee auto’s dan is het interessant om eens te informeren naar de tweede gezinsautoregeling, die sommige verzekeraars hebben.

Welke gezinsauto kopen?

Nu we naar het financiële plaatje hebben gekeken, volgt meteen de volgende vraag. Welke gezinsauto kopen? Qua merk heeft ieder zijn eigen voorkeuren. Wat vooral belangrijk is, is de ruimte in de auto. Daar moet je echt goed naar kijken. Dan denk ik enerzijds aan de kofferbak. Kun je eenvoudig een kinderwagen, campingbedje, luiertas en aanverwanten meenemen? Maar let ook op de ruimte tussen de bestuurders- en bijrijdersstoel en de achterbank. Als je gezinsauto’s gaat beoordelen bij een autodealer is het belangrijk dat je de stoel echt op jouw lengte instelt. Dan kun je zien hoeveel ruimte er overblijft. Bij een eerste kindje denk je misschien: dan zet ik de kinderstoel toch achter de bijrijdersstoel, maar als er dan een tweede kindje volgt dan ervaar je meteen het ruimtegebrek.

Elektrische gezinsauto

Welke keuze ik zou maken wat betreft een zuinige gezinsauto kopen? Op dit moment ben ik zelf nog in dubio. Enerzijds ben ik gecharmeerd van elektrisch rijden. Anderzijds is het – als je veel lange afstanden rijdt – met kinderen echt verstandig om te kijken naar de kilometerrange en naar plekken waar je kunt snel laden. Op weg naar mijn ouders (200 kilometer van ons vandaan) zijn die mogelijkheden beperkt, dus hebben we ruim een uur extra over onze reis gedaan. We moesten onderweg wel laden, want zij wonen in een gebied met heel weinig laadpalen. Maar voor wie eigenlijk alleen kleine stukjes rijdt, bijvoorbeeld naar de opvang, school, de supermarkt of opa en oma die niet zover wonen, daarvoor is elektrisch rijden echt ideaal. Nooit meer koukleumen bij de benzinepomp; altijd een volle auto voor de deur (als je niet vergeet te laden). Dat is wel ideaal…

Heel veel succes met jullie keuze voor de beste gezinsauto!

maart 17, 2021 /