Wat voor glas wil jij?

Wat voor glas wil jij? Toen mijn lief me die vraag stelde, grapte ik nog ‘een gevuld wijnglas’. Niet dat ik zo’n drinker ben hoor, maar zo op het eind van de zwangerschap keek ik wel uit naar een wijntje op de vrijmibo. Maar daar ging het natuurlijk niet over: manlief wilde weten wat voor glas ik in onze nieuwbouw woning wilde.

Dubbel glas

Als je je nog nooit in glaskeuzes hebt verdiept – en ik moet toegeven dat had ik voor we zelf een huis gingen bouwen echt nog nooit – dan blijkt er toch veel keuze op dit vlak. Enkel glas valt daarbij meteen af; dat laat warmte en kou door, waardoor het alles behalve gunstig is voor je energieverbruik. Dat is ook de reden dat dubbel glas is geïntroduceerd. Die extra glas laag, zorgt ervoor dat de warmte niet zo makkelijk via het raam naar buiten gaat. Het isoleert daarnaast ook ontzettend goed, zodat je binnen niet meer kunt horen wat er buiten wordt gezegd. En ook het verkeer dat voorbij komt, hoor je een stuk minder. En als je dan kiest voor de HR++ variant, dan zit je volgens mijn eigen Bob de Bouwer helemaal goed.

Triple glas

Maar tegenwoordig heb je ook triple glas. Dan heb je zelfs drie lagen glas. Ieder die hoort dat wij aan het bouwen zijn, informeert ook meteen of we dat hebben. Dat isoleert weer beter, waardoor er minder warmte verloren gaat en je minder last hebt van geluid van buitenaf. Maar daar hangt ook een prijskaartje aan. Simpel gezegd: met iedere extra laag wordt het glas een stukje duurder. Uiteindelijk verdien je dat op lange termijn wel terug, omdat je minder stookkosten hebt.

Het moet wel passen

Nu kun je wel Triple glas willen… Het moet ook maar net passen. Niet ieder kozijn is er geschikt voor. Triple glas is een stuk breder en weegt daarnaast ook gewoon veel zwaarder. Dat voel je bijvoorbeeld als je een schuifpui wilt openen. In nieuwe kozijnen past triple glas meestal wel, maar in de oudere niet. Ga je dus een bestaande woningen een upgrade geven dan kom je meteen voor twee keuzes te staan: worden het oude kozijnen en ga je gewoon dubbel glas bestellen. Of kies je voor nieuwe kozijnen, samen met triple glas.

Wat kozen wij?

Uiteindelijk hebben wij zelf voor HR++ glas gekozen. De voordelen van het ‘nieuwe’ Triple glas vonden de technische mannen (en mijn man die natuurlijk ook flink heeft zitten rekenen) nog niet opwegen tegen de bewezen kracht van het bekende dubbel glas.

Foto van jonge glaszetter via Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

juli 11, 2019 /