Kijkje achter schermen bij Máxima kinderziekenhuis

Ieder jaar horen 600 kinderen in Nederland dat ze kanker hebben. Een kwart van deze kinderen overleeft het niet. Voor alle kinderen met deze slopende ziekte werd een paar jaar geleden het Prinses Máxima Centrum opgericht. In het nieuwe AVROTROS-programma Helden van Het Máxima krijg je een kijkje achter de schermen van dit nieuwe kinderziekenhuis.

Je vraagt je misschien af waarom ik dit artikel hier deel. Ik vind het heel belangrijk om op Twijfelmoeder een eerlijk beeld van het ouderschap te schetsen (zo schreef ik ook over hoe ik de opname van ons kindje in het ziekenhuis heb ervaren). Dit is de realiteit voor sommige ouders. Door deze serie te bekijken; krijg je een kijkje in hun wereld en kun je ze mogelijk zelfs iets beter tot steun zijn in deze emotionele rollercoaster.

Uitzinnige blijdschap en intens verdriet

Een jaar lang volgde documentairemaker Paul Rigter de helden van ‘Het Máxima’; werknemers, van directeur tot verpleegster, die dag en nacht paraat staan voor kinderen met kanker en daarmee het verschil maken tussen leven en dood. Tijdens momenten van uitzinnige blijdschap en momenten van intens verdriet. Wie zijn deze mensen die hun leven in het teken stellen van de genezing van kinderkanker?

Verpleegkundige Arno en verpleegkundig specialist Kim zetten alles opzij om zieke kinderen de beste kwaliteit van leven te geven. Ze geven troost aan patiëntjes en hun ouders, maar moeten achter de schermen ook hun eigen verdriet een plekje geven.

Ieder zijn of haar eigen rol

Researcher Lianne doet onderzoek naar nieuwe technieken om tumoren op te laten lichten tijdens een operatie, zodat kinderchirurgen beter hun werk kunnen doen. Karima is een pittige dame met glamour, die ondanks haar hakken een hoog tempo aanhoudt. Dagelijks geeft zij leiding aan een groot team assistenten die ervoor zorgen dat de patiëntjes de juiste medicijnen krijgen.

Rob is de bevlogen en onvermoeibare aanvoerder van het Prinses Maxima Centrum. De oncoloog staat pal voor de mensen op de zorgvloer, door zijn eigen achtergrond weet hij als geen ander hoe hoog de belasting daar is. Het zijn slechts enkele van de helden die de rode draad vormen door deze bijzondere documentairereeks.

Helden van Het Máxima, vanaf vanavond (donderdag 11 juli) te zien om 22.15 uur bij AVROTROS op NPO 1.

Als dit onderwerp je interesseert:

Als dit onderwerp je interesseert, heb ik nog een aantal andere tips die ik met je wil delen. Zo vond ik de tv-serie Gevoel voor tumor ontzettend aangrijpend. Hier zie je in hoe kanker het leven van een jonge student op zijn kop zet.

Verder moet ik denken aan ‘Kanjer Guusje’, het boek van Lowie van Gorp over zijn dochter Guusje. Net als ‘Hoe gewoon bijzonder werd‘, het boek van Joke van den Akker, waarin ze schrijft over haar tienjarige zoon die een hersentumor blijkt te hebben. Net als ‘Een kikker in mijn buik‘ van Valerie Strategier. Zij beschrijft in dit boek wat het met haar heeft gedaan om op jonge leeftijd kanker te hebben. Wil je meer over de hulpverleners lezen, dan heeft Mariëtte Middelbeek het boek ‘Verhalen uit het kinderziekenhuis‘ geschreven. Daarin lees je meer over het Wilhelmina Kinderziekenhuis.

Foto: AVROTROS

Twijfel jij over je kinderwens?

juli 11, 2019 /