Kan kinderzitje op e-bike worden geplaatst?

Kan een kinderzitje op een elektrische fiets worden geplaatst? En mag je eigenlijk achterop de bagagedrager van zo’n e-bike zitten als je zoon of dochter niet meer in het zitje past. Nu de populariteit van de elektrische fiets snel stijgt – vorig jaar was 40% van de verkochte fietsen elektrisch – lijkt het me verstandig om daar eens verder in te duiken. Want wat doe ik zelf als mijn stadsfiets toe is aan een opvolger?

Welke e-bike is het meest geschikt?

Overweeg je de aanschaf van een elektrische fiets en vind je het belangrijk dat je (klein)kind mee kan rijden, dan is het goed om dit vooraf te bespreken met de professional waar jij jouw fiets wilt kopen. Hij of zij zal dan meekijken naar de verdeling van het gewicht. In een elektrische fiets zit namelijk een motor ingebouwd.

Let op de motor

Afhankelijk van wat voor fietsstoeltje je wil, moet je even kijken of de combinatie van het gewicht wel in balans blijft. Wil je een zitje aan de voorkant, terwijl je ook een voorwielmotor hebt, dan stuurt het echt een flink stuk zwaarder. Heb je juist een achterwielmotor en wil je het zitje ook achterop, dan zit je met heel veel gewicht achterop. Natuurlijk hebben de makers hier ook aandacht voor; zo hebben verschillende merken een elektrische moederfiets.

Kinderzitje voor elektrische fiets

Heb je al een e-bike en overweeg je de aanschaf van een kinderzitje. Dan is het aan te raden om je fiets even mee te nemen naar de fietsenzaak. Dan kan het personeel even met je meekijken naar de meest veilige combinatie.

Voorzitje op e-bike

Een voorzitje wordt door (groot)ouders als gezellig ervaren. Je hebt meer interactie met je (jongere) kindje dan wanneer je zoon of dochter in het achterzitje zit. Als je geen mamafiets hebt, vind ik het persoonlijk erg lastig opstappen. Ik heb dus – op een normale fiets – voor een achterzitje gekozen. Heb je een elektrische fiets, dan heb je in sommige gevallen ook nog te maken met een display. Het display zit in de weg, zodat je het zitje niet goed kunt bevestigen. En als dat niet zo is, wil je natuurlijk ook niet dat je kleintje met zijn of haar vingertjes aan het display zit.

Achterzitje op elektrische fiets

Wil je een achterzitje, dan moet je goed kijken naar de manier waarop je deze kunt monteren. Moet dat op de bagagedrager of aan het frame? Is er daarnaast voldoende ruimte tussen de accu en de bagagedrager? En in het geval van een accu die in de bagagedrager is verwerkt: let op het gewicht wat deze nog mag dragen. De accu weegt ook; die moet je dus ook meerekenen.

Zitten op de bagagedrager

Als ik Google zie ik niet dat je niet achterop een elektrische fiets mag zitten. De enige waarschuwing die ik lees is dat je het gewicht dat je bagagedrager aankan in de gaten moet houden. Dat is – afhankelijk van de fiets – maximaal 25 kilo. Wat de bescherming van de accu’s betreft (als deze in de bagagedrager zit) kan ik niets vinden. Informeer daar dan ook naar in de winkel. Zo ben je goed voorbereid als je beslist om voor elektrisch te gaan.

Schuilt gevaar in snelheid?

Een kind in een kinderzitje op je elektrische fiets is dus geen enkel probleem; mits je de juiste koopt. Dat maakt het zoeken naar een tweedehands exemplaar wel wat lastiger. Is dat erg? Nee, want uiteindelijk gaat het om de veiligheid van je kind. Je wil dat hij of zij in een veilig stoeltje zit. Als bestuurder let je daarnaast natuurlijk op het verkeer. Want wat een e-bike wel een tikkeltje spannender maakt, is de snelheid die je kan halen. Je fiets met ondersteuning toch iets harder. Als je je daar van bewust bent, zie ik persoonlijk geen enkel bezwaar om je (klein)kinderen mee op de e-bike te nemen.

Foto van vrouw op elektrische fiets via Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

juli 27, 2019 /